حسابداری مالیاتی چیست؟ آشنایی با قوانین حسابداری مالیاتی
قبل از پاسخ به این سوال که حسابداری مالیاتی چیست؟ بهتر است بدانید که همه ی مشاغل وظیفه دارند که بعد از گذراندن یک دوره مالی، درصدی از درآمد خود را به عنوان مالیات به اداره مالیات پرداخت نمایند. به همین خاطر حسابداران باید رویدادهای مالی شرکت را جمعآوری نمایند و مبلغ مالیات قابل پرداخت را مشخص نمایند. در اصل حسابداری مالیاتی از زیرشاخههای حسابداری می باشد، که در آن تنها به مسائل مالیاتی خواهیم پرداخت.
امروزه، حسابداری مالیاتي روز به روز پراهمیتتر خواهد شد و نقش مهمی را در شرکتها و سازمانها ایفا می نماید. اداره مالیات کشور برای درصد قابل پرداخت مالیات، یک سری قوانین لحاظ نموده که در قانون مالیات مستقیم قابل مشاهده خواهد بود. بهتر است بدانید مالیات ثبتهای منحصر به فردی دارد، در ادامه مقاله به کاربرد، ثبت حسابداری و نکات مهم خواهیم پرداخت.
تعریف حسابداری مالیاتی چیست؟
حسابداری مالیاتی یا (Tax Accounting) یکی از زیر شاخههای حسابداری می باشد، که در شرکتها استفاده خواهد شد. در این نوع حسابداری، حسابدار مالیاتی تنها به مسائل مالیاتی توجه خواهیم کرد و به امور مالیاتی توجه می کنیم.
امروزه این شاخه از حسابداری یکی از موضوعات مهم و کاربردی می باشد، که آشنایی با مفاهیم و مسائل آن، تاثیر مهمی در جلوگیری اشتباهات حسابدار مالیاتی خواهد داشت.
حسابداری مالیاتی چیست؟ و دلایل استفاده از آن!
حسابداری مالیاتی چیست ؟ این سوالی که در امروزه بیشتر از قبل، ذهن اشخاص را به خود مشغول می نماید و افراد علاقه مند هستند تا به صورت کامل و واضح بدانند حسابداری مالیاتی چیست؟
این نوع حسابداری یکی از گرایشهای حسابداری است، که فقط به رسیدگی و پیگیری امور مالیاتی شرکت و سازمان خواهند پرداخت. امروزه حسابداری مالیات از اهمیت بالایی برخوردار می باشند.
به همین خاطر شرکتهای بزرگ، به طور جداگانه یک حسابدار مالیاتی استخدام می نمایند. باید در نظر داشته باشید که کوچکترین خطایی در امور مالیاتی میتواند، عواقب جبران ناپذیری برای آن شرکت، کارخانه و…. داشته باشد.
به همین خاطر هم باید از حسابدار مالیاتی باتجربه و توانا استفاده نمائید. لازم به ذکر است که کم توجهی و بی توجهی به قوانین مالیاتی و تنظیم گزارشاتی که بر مبنای اصول مالیاتی نباشد جریمه مالیاتی را برای صاحبان مشاغل به همراه خواهد داشت.
اموری در حسابداری وجود دارد، که توسط حسابدار مالیاتی انجام خواهد شد که. این امور شامل موارد زیر است:
- تنظیم اظهارنامه مالیاتی
- گزارشهای فصلی
- مالیات بر درآمد کارکنان
- پیگیری مسائل و مشکلات مالیاتی
- رسیدگی به پرونده های دادرسی مالیاتی
مالیات به دو بخش مالیات مستقیم و غیرمستقیم تقسیم خواهد شد.
- مالیات مستقیم: مالیات مستقیم به مالیاتی می گویند که دولت به صورت مستقیم از درآمد و داراییهای افراد حقیقی و حقوقی، اخذ مینماید. نظیر مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی
- مالیات غیر مستقیم:این نوع مالیات،، مالیات غیرمستقیم شناخته شده است چرا که به صورت غیرمستقیم دریافت خواهد شد و پرداخت کننده مشخصی نیز ندارد. این نوع مالیات، از طریق کالاها و خدماتی که مورد استفاده قرار خواهند گرفت پرداخت میشوند.نظیر: مالیات بر واردات، مالیات بر مصرف، مالیات بر ارزش افزوده
اهداف و نقش حسابداری مالیاتی در سازمانها
از اهداف حسابداری مالیاتي، می توان به نظارت بر وجوه نقد و غیرنقدی اشاره،نمائیم که وارد شرکتها و سازمانها و یا از موسسات خارج خواهند شد تا به طور دقیق مقدار مالیات قابل پرداخت را محاسبه نمایند.
به عبارت دیگر حسابداری مالیات به این دلیل بر وجوه نقد و غیرنقدی سازمانها نظارت خواهد داشت، تا بتواند اموری مثل مالیات بر درآمد، محاسبه هزینههای قابل قبول، محاسبه استهلاک، پیگیری معافیت مالیاتی، قرائن و ضرایب مالیاتی را در سازمانها و شرکتها، بررسی و پیگیری خواهند شد.
لازم به ذکر است که هدف اصلی جلوگیری از رخ دادن خطاها و جرائم مالیاتی برای به ارمغان آوردن راههای معافیت مالیاتی سازمان برای واحدهای اقتصادی است.
حسابداری مالیاتی چیست؟ و حسابدار مالیاتی کیست؟
حسابدار مالیاتی کیست و چه کاری را باید انجام خواهد داد؟ اشخاصی که تحت عنوان حسابدار مالیاتی استخدام خواهند شد را به عنوان مشاور مالیاتی نیز می شناسند.
به همین خاطر در این سمت نباید از حسابداران تازه کار استفاده شود. حسابدار مالیاتی باید پیش از استخدام با امور مهم آشنا شده باشد. به عنوان مثال حسابدار مالیاتی باید به تکالیف مالیاتی و نحوه تشکیل پرونده آگاه باشد، تا قارد باشد اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر عملکرد را تنظیم و ارسال کند.
حسابدار مالیاتی باید به بررسی رویدادهای مالی، یافتن راه حل برای صرفهجویی و کاهش جرائم مالیاتی خواهد پرداخت. اکنون به خوبی میدانیم که حسابدار مالیاتی کیست و چه جایگاهی در شرکتها دارد.
شرح وظایف حسابدار مالیاتی چیست؟
وظایف حسابدار مالیاتی به چند دسته تقسیم و طبقهبندی خواهد شد. حسابدار مالیاتی باید به طور کامل و با دقت به تمامی موارد عمل کند. در صورت سهل انگاری حسابدار مالیاتی نسبت به وظایفش ممکن است شرکت دچار خسارات زیانباری خواهد شد و، که به آسانی قابل جبران نباشد. وظایف حسابدار مالیاتی مانند:
- مشاوره و ارائه راهکارهای مالیاتی
- اعلام و پیگیری چکهای دریافتی، برگشتی و لاوصول
- تنظیم لایحه مالیاتی
- ارائه راهکار برای کاهش بدهیهای مالیاتی
- تحریر دفاتر
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
- تشکیل پرونده مالیات بر ارزش افزوده
- تنظیم مالیات حقوق و دستمزد
- تهیه گزارش درآمدها، هزینه، طلب و بدهیهای شرکت
- اطلاع از کلیه قوانین مالیاتی، معافیتها و بخشودگیها
قوانین حسابداری مالیاتی
حسابدار مالیاتی باید با قوانین حسابداری مالیاتی به طور کامل آشنایی داشته باشد، تا در محاسبات مالیاتی خود طبق آنها محاسبات خود را انجام دهد نماید. به بیان دیگر، آشنایی با قوانین حسابداری مالیاتی و چگونگی بکارگیری آنها در فرآیندها و رویدادهای مالی و حسابداری جزء ضروریاتی می باشد، که حسابدار مالیاتی باید بر آن واقف باشد.
قوانین حسابداری مالیاتی شامل موارد ذکر شده در تصویر زیر خواهد بود.
برای اطلاع از پکیج های آموزشی استاد حامد ناصری روی لینک آن کلیک نمائید.