مقالات

کدینگ حسابداری

کدینگ حسابداری  برای مکانیزه کردن عملیات حسابداری قابل استفاده خواهد بود. حساب های بسته به نوع و حجم عملیات مالی در چند سطح تعریف خواهد شد. هر مجموعه که عملیات دارای یک کد هستند. حسابداران توسط این کد ها ثبت عملیات های حسابداری را به صورت صحیح انجام خواهند داد

دارایی ها، بدهی ها و سرمایه از ارکان اصلی حسابداری می باشند که در طراحی یک سیستم کارای حسابداری ضروری می باشد تا به اجزاء ریزتری تبدیل گردد. این اجزاء حسابهای معین و تفصیلی هستند که در زیر گروه اصلی معادله حسابداری قرار خواهند گرفت. کدینگ باید به نوعی طراحی گردد که استانداردهای حسابداری را نقض ننماید در سیستم های حسابداری معمولا کدینگ حسابداری به صورت پیش فرض طراحی گشته که لازم می باشد حتما حسابداران آنها را بررسی نمائید و در صورت بروز مشکل و مغایرتی آن را اصلاح کنید.

تعریف کدینگ حسابداری چیست ؟

در یک تعریف دیگر، کدینگ یک نوع از دسته بندی حساب ها در حسابداری می باشد. کدینگ حسابداری در بیشتر مواقع به شکل درختی انجام خواهد شد که این روش رایج ترین روش آن می باشد

در کدینگ حسابداری دسته بندی هایی برای حساب ها مشخص خواهد شد که دارای سطوح گوناگون و کدهای متنوعی می باشند و مشخص خواهند کرد که سرشاخه و زیر شاخه ها کدام اند.

این دسته بندی ها، شاخه بندی کردن و کدگذاری حساب ها کدینگ حسابداری نامیده خواهد شد

کدینگ در لفظ به معنای شماره گذاری می باشد و ترکیب آن با حسابداری به این معنا می باشد که حساب ها در حسابداری را کدگذاری خواهید کرد.

ضمانت نامه بانکی چیست؟
بیشتر بخوانید

در ادامه به سطوح گوناگون در کدینگ حسابداری و ساختار استاندارد آن خواهیم پرداخت، اما قبل از آن، برای درک بهتر مفهوم کدینگ باید انواع کدینگ در حسابداری و اهداف استفاده از آن را بررسی نمائید. ( آموزش حسابداری )

اهداف کدینگ حسابداری چیست ؟

اهداف کدینگ حسابداری چیست ؟

مسئله کدینگ حسابداری یک موضوع ویژه و قابل بررسی می باشد که پیشنهاد خواهیم کرد از ابتدای شروع امر حسابداری در هر کسب و کاری مورد استفاده قرار خواهید داد. به این خاطر ما در اینجا اهداف کدینگ حسابداری را مطرح می نمائیم:

  1. کدینگ حسابداری باعث استاندارد شدن عملیات های مالی و یکپارچه سازی آن ها بر اساس یک فرمت به خصوص خواهد شد.
  2. به ثبت رویدادهای مالی و دقت بیشتر آن ها و همچنین سرعت و دقت در پردازش آن ها کمک شایانی می نماید و باعث خواهد شد تا خطای انسانی در تیم های حسابداری به پایین ترین حدی که امکان دارد رسد .
  3. به تهیه گزارشات مالی با جزئیات دقیق و فراوان (همچون صورت معاملات فصلی) کمک شایانی خواهد کرد و به این موضوع سرعت و دقت بیشتری خواهد بخشید.
  4. در نتیجه کدینگ، تحلیل و بررسی های مالی برای سرمایه گذاری یا محاسبه میزان دارایی ها به سادگی و بهتر از همیشه انجام گشته و قدرت تصمیم گیری تصمیم گیرندگان داخلی و خارجی را بهبود خواهد بخشید.

نکات کدینگ حسابداری چیست ؟

کدینگ حسابداری یک مسئله تخصصی است و باید توسط متخصص این کار یا حسابداران و مدیران مالی با تجربه انجام  گردد.

این مسئله تعداد زیادی از مشکلات مالی و حسابداری واحدهای اقتصادی را از ریشه برطرف می نماید یا دلیل جلوگیری از آن خواهد شد، لذا برای این کار باید خود این سیستم به درستی طراحی گردد.

بهترین کشور برای مهاجرت حسابداران
بیشتر بخوانید

برای مطالعه بیشتر : سوت زنی مالیاتی

انواع کدینگ حسابداری چیست ؟

اگر تصمیم دارید تا به رایج ترین انواع کدینگ حسابداری که در حال حاضر در مجموعه های گوناگون مورد استفاده قرار گیرند اشاره نمائید به 5 نوع اصلی خواهید رسید که عبارت خواهند بود از.

  • کدینگ حفظی (بر اساس حروف اول حساب ها)

یکی از شیوه های کد دهی که ساده می باشد کد دهی بر اساس مختصر نویسی و علامت گذاری بر مبنای زبان فارسی خواهد بود. در این روش کد گذاری حرف اول کلمات را برای بازه کوچکی از کلمات به کار خواهند رفت. برای نمونه حساب های پرداختنی با کد «ح – پ» شناخته خواهد شد.

  • کدینگ متوالی (پی در پی)

کدینگ متوالی با نام های کدینگ پی در پی و کدینگ سریالی هم دیده خواهد شد. در این روش اعداد به شکل پشت سر هم به حساب ها و داده تخصیص داده خواهد شد.

  • کدینگ سلسله مراتبی

یکی از پرکاربردترین روش های کدینگ، روش سلسله مراتبی می باشد، چرا که علاوه بر نظم و دقت خوبی که در این روش وجود خواهد داشت، محدودیت در تعداد حساب ها، کالاها و داده در این روش نمی باشد.

مثال کدینگ سلسله مراتبی: در یک شرکت برای حساب دارایی ها کد 404 در نظر گرفته خواهد شد. اگر که حسابدار تصمیم داشته باشد زیر گروهی به این حساب اضافه نماید قادر خواهید بود تا با اضافه کردن یک عدد اعشاری به آن زیر گروه مورد نظر خود را ایجاد کنید. این روش به صورت ساختار یافته و بدون هیچگونه محدودیتی می تواند ادامه پیدا کند.

  • کدینگ توده ای
حسابداری قانونی
بیشتر بخوانید

در این روش کدها قادر خواهند بود تا به یک حساب اختصاص داده شوند. این روش صرفا برای استفاده در یک دوره مالی قابل استفاده می باشد. ( پکیج آموزش حسابداری )

  • کدینگ وجهی

در این روش نیز تخصیص اعداد و کدها را قادر خواهید بود تا به عنوان یک قرارداد استاندارد پذیرفت، به این خاطر که در این روش هر عدد معرف نوع خاصی از حساب ها و زیر مجموعه های آن می باشد. برای نمونه در کدینگ وجهی حسابداری یک فروشگاه قادر است تا با استفاده از یک نرم افزار حسابداری فروشگاهی گروه یک را به مشخص کردن بخش های گوناگون فروشگاه، گروه دوم را به عنوان نماینده هزینه های متنوع فروشگاه و گروه سوم را به عنوان نمایانگر زیر گروه های 2 گروه گذشته در نظر بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *