تحریر دفاتر قانونی چیست؟
قبل از شروع توضیحات درباره اینکه تحریر دفاتر قانونی چیست و چه کاربردی دارد باید بدانید که،تمامی شرکتها وموسسات که ملزم به پرداخت مالیات میباشند، باید فعالیت های اقتصادی خود را در دفاتر قانونی تعریف و ثبت نمایند. پس از تحریر دفاتر که شامل دفاتر کل، روزنامه و مشاغل است باید آن را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.
حال به توضیح این موضوع حواهیم پرداخت که تحریر دفاتر قانونی چیست؟
از مهم ترین وظایف هر حسابدار تحریر دفاتر قانونی میباشد که طبق قانون تجارت حسابداران موظف میباشند تا کلیه رویدادها و اسناد مالی را پس از تایید مقام مسئول در دفاتر حسابداری ثبت نمایند.
دفاتر حسابداری به دو دسته تقسیم خواهند شد که شامل دفاتر رسمی و قانونی مانند دفتر روزنامه و دفتر کل میباشند و دفاتر غیر رسمی و کمکی که شامل دفتر معین هستند.
تنظیم دفاتر قانونی پلمپ شدهی شرکت هایی که موظف به پرداخت مالیات تکلیفی، میباشند از جمله وظایف حسابداران است که موظف هستند تا در پایان سال مالی به ممیزان مالیاتی تحویل نمایند. از اهمیت تنظیم و تحویل این دفاتر همین قدر برایتان بگوییم که طبق قانون مالیات مستقیم مالیات های اشخاص حقیقی وحقوقی بر طبق همین دفاتر محاسبه وتعیین خواهد شد.
تحریر دفاتر قانونی چیست:
اگر این سوال در ذهن تان می چرخد که لزوم ثبت دفاتر قانونی چیست؟ باید بگوئیم که ارائه این دفاتر بهترین شیوه برای محاسبه مالیات میباشد به همین خاطر باید از این دفاتر تا ده سال نگهداری نمائید.
همچنین تنظیم دفاتر قانونی پلمپ شده برای شرکت هایی که مشمول پرداخت مالیات تکلیفی هستند، کاری است الزامی چرا که باید هزینه های سالانه را براساس استاندارد های حسابداری ثبت نمایئم تا در پایان سال مالی در اختیار ممیزان مالیاتی قرار دهیم، به خاطر داشته باشید که تحریر این دفاتر باید به گونه ای باشد که اطلاعات قابل دستکاری و از بین رفتن نباشند.
طبق قانون تجارت همه گردش های مالی باید در دفاتر قانونی باید ثبت شوند تا قابل ارائه به سازمان امور مالیاتی باشند. از طرف دیگر شرکت ها و موسسات اقتصادی موظف به نگهداری این دفاتر به مدت ده سال میباشند. اگر این دفاتر از نظر ممیزان مالیاتی رد شود مالیات به صورت علی الراس محاسبه شده و از بخشودگی ها ومعافیت های مالیاتی محروم خواهند شد.
نحوه تحریر ونگهداری دفاتر قانونی چگونه است؟
به این خاطر که تحریر دفاتر قانونی از وظایف اصلی هر حسابدار است باید حتما هنگام ثبت آن دقت، آرامش وتمرکز داشته باشد. دفاتر قانونی باید بدون خط خوردگی و قلم گیری با لاک غلط گیر انجام شود و مهم است که انتهای اسناد دفاتر روزنامه را به صورت مورب بنویسند، دفاتر قانونی را میتوان با خودکار آبی هم نوشت ولی ثبت آنها با خودکار یا روان نویس سیاه بهتر است انجام شود. بهتر است بدانید که نگارش این دفاتر باید خوانا و بدون خط خوردگی انجام شود و طوری نوشته شود که قابل پاک شدن نیز نباشد.
دلایل نگهداری و تحریر دفاتر قانونی
شاید این فکر به ذهنتان رسیده باشد که ثبت روزانه معاملات در دفاتر کاری عبث و بیهوده میباشد اما باید توجه داشته باشید که ثبت معاملات در این دفاتر فوایدی دارید که به شرح زیر میباشد:
- با ثبت معاملات در دفاتر روزنامه وکل قادر خواهید بود تا افزایش یا کاهش و مانده هر حساب را در هر زمانی به راحتی به دست آورید.
- همچنین با ثبت این اطلاعات از ثبت دوباره یا عدم ثبت آنها مطمئن می شوید و با این کار از خطاهای پیش آمده جلوگیری خواهد کرد.
- با ثبت فعالیت های اقتصادی هر موسسه، اطلاعات جامع و کاملی از فعالیت های اقتصادی آن واحد در اختیار خواهید داشت. اطلاعاتی که با بررسی دفاتر کل و روزنامه می توانید به آن دسترسی داشته باشید، شامل تاریخ معامله، مبلغ بدهکار، نام حساب بدهکار و بستانکار و نیز مبلغ میباشد.
- با ثبت کامل و دقیق اطلاعات مربوط به تاریخ معامله، اطلاعات هر معامله و غیره در هر زمان که نیاز داشته باشید به اطلاعات دسترسی خواهید داشت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این حوزه و یادگیری مباحث دیگر آن کافی است پکیج آموزش تحریر دفاتر قانونی استاد ناصری را تهیه نمائید تا در کمترین زمان این مبحث را آموزش ببینید.
تفاوت حسابداری با حسابداری کاربردی