به طور کلی در همه ی سازمانها، گزارشات مالی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. بنابراین حتما باید قابل اتکا، قابل فهم و مربوط باشند.
برای اینکه گزارشات مالی دارای چنین ویژگی هایی گردند و کیفیت گزارشات افزایش پیدا نماید، سازمانها قادرند از کمیته ای به نام کمیته حسابرسی استفاده نمایند.
این کمیته با نظارت بر فرآیند گزارشگری مالی باعث افزایش هرچه بیشتر کیفیت گزارشات مالی خواهد شد. به این خاطر اهمیت و کاربرد کمیتهحسابرسی در سازمانها، در این مقاله تصمیم داریم تا به معرفی کمیتهحسابرسی و انواع، ویژگی ها و وظایف این کمیته بپردازیم. با ما همراه باشید:
کمیته حسابرسی چیست؟
یکی از مفاهیم با اهمیت که در چند سال اخیر مورد توجه نهادهای قانونگذاری کشور قرار گرفته شده، کمیته ی حسابرسی است. در ادامه به تعریف کمیتهحسابرسی و وظایف آنها اشاره خواهیم کرد. در ابتدا تعریفی از کمیتهحسابرسی بیان خواهیم کرد و در مورد اعضای کمیته مطالبی بیان مینمائیم.
اگر نیاز به اطلاعات در زمینه آموزش حسابداری ویژه بازار کار را دارید بر روی لینک آن کلیک نمائید
تعریف کمیته حسابرسی چیست؟
کمیتهحسابرسی کمیته ای می باشد که از طرف هیئتمدیره انتخاب خواهد شد. از آنجایی که کیفیت گزارشات مالی برای سازمانها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد به همین خاطر سازمانها برای انجام این کار اقدام به تشکیل کمیتهحسابرسی می نمایند. از جمله وظایف این کمیته، نظارت بر فرآیند گزارشات مالی، فعالیتها حسابرسی و کنترل های داخلی خواهند بود.
از جمله کاربرد کمیتهحسابرسی اینمی باشد که، کمیته قادر خواهد بود تا با انجام نظارت دقیق، کیفیت گزارشات مالی ارائه شده توسط سازمانها را افزایش دهند. همینطور کمیته ی حسابرسی به عنوان نماینده سهامداران است که از منافع و حقوق آنها حفاظت مینمایند.
طبق ماده 2 منشور کمیتهحسابرسی، هدف از تشکيل کميته حسابرسي، کمک به ایفای مسئولیت نظارتی هیئتمدیره و بهبود آن جهت کسب اطمينان از موارد زیر خواهد بود:
- سلامت گزارشگری مالی
- اثربخشی حسابرسي داخلي
- استقلال حسابرس مستقل و اثربخشی حسابرسی مستقل
- رعايت قوانين، مقررات و الزامات
کمیته حسابرسی چیست؟ و تاریخچه آن در ایران!
کمیته حسابرسی از اواخر دهه ۱۹۳۰ تشکیل شده است. در ایران نیز با تلاش فراوان سازمان بورسواوراق بهادار از ابتدای دهه 80 و در پی اختلاس 3000 میلیاردی، موضوع تشکیل کمیتهحسابرسی به طور جدی پیگیری خواهد شد.
در تاریخ 1391/02/16 دستور العمل کنترل داخلی در 18 ماده و 2 تبصره توسط سازمانبورس واوراقبهادار تصویب گشت. طبق ماده 10 این دستورالعمل، مدیران ارشد شرکتها موظف می باشند زیر نظر هیئت مدیره، کمیتهحسابرسی را تشکیل دهند.
همینطور در اجرای ماده 10 دستورالعمل کنترل داخلی، منشور کمیتهحسابرسی در تاریخ 1391/11/23 شامل ۱۴ ماده و ۲ تبصره، توسط هیئت مدیره سازمانبورس و اوراق بهادار تصویب گشته و از تاریخ تصویب لازم الاجرا خواهد بود.
پیشنهتد ویژه ما به علاقه مندان به علم حسابداری این است که حتما از پکیج های آموزش حسابداری استاد حامد ناصری که با بهترین کیفیت و متد های یه روز آموزشی تدوین شده است اسفاده نمائید.
ویژگیهای کمیته حسابرسی چیست؟
در این بقسمت از مقاله تصمیم داریم تا ویژگیهای کمیتهحسابرسی را بیان نمائیم. در ابتدا، مشخصات و وظایف کمیتهحسابرسی را توضیح داده و بعد از آن ویژگیهای کمیته حسابرسی را بیان خواهیم کرد.
مشخصات کمیته حسابرسی چیست؟و واحد حسابرسی داخلی آن
کمیتهحسابرسی ۳ تا ۵ عضو دارد، که توسط هیئتمدیره انتخاب و انتصاب خواهند شد. در بیشتر مواقع این اعضا مستقل می باشند. تمامی اعضای کمیتهحسابرسی دارای تخصص مالی هستند، و رئیس کمیتهحسابرسی حتماً باید یک عضو مستقل از هیئتمدیره است.
در شرکتها، باید زیر نظر کمیتهحسابرسی، واحدحسابرسی داخلی تشکیل شود. با پیشنهاد کمیتهحسابرسی و تصویب هیئتمدیره، مدیر حسابرسی داخلی انتخاب خواهد شد.
واحدحسابرسی داخلی وظیفه خواهد دااشت تا به طور مستمر کنترل داخلی را مورد ارزیابی قرار داده و نتیجه ارزیابی را به کمیتهحسابرسی و هیئتمدیره ارائه دهند.
برای مطالعه بیشتر: درآمد چیست ؟
وظایف کمیته حسابرسی
از جمله وظایف کمیتهحسابرسی شامل موارد زیر می باشد:
نظارت بر گزارشگری مالی:
کمیتهحسابرسی از طریق نظارت بر گزارشگری مالی قادر هستندتا از قابلیت اطمینان و به موقع بودن گزارشات اطمینان حاصل نمایند، و همچنین مطمئن گردند تا استانداردهای محاسبهگری و دیگر مقررات در گزارشات مالی رعایت گردد.
کنترل های داخلی و مدیریت ریسک:
کمیتهحسابرسی قادر خواهد بود تا در اثربخشی سیستم های کنترل داخلی نظارت داشته و همینطور به سیستم مدیریت ریسک نظارت داشته باشد. همچنین این کمیته، ارزیابی حسابرسی داخلی از کنترل های داخلی را بررسی نمایند و نسبت به کنترل داخلی اظهار نظر کنند و گزارشات کنترل های داخلی را به هیئتمدیره ارائه نمایند.
حسابرسی داخلی و حسابرسی مستقل:
کمیتهحسابرسی قادر است تا با بررسی ساختار سازمانی و توانایی ها و عملکرد حسابرسی داخلی و حسابرسی مستقل، گزارشات آنها را بررسی کرده و پیشنهادات لازم را به هیئت مدیره ارائه نمایند.
رعایت قوانین و مقررات حسابرسی:
کمیتهحسابرسی باید بر رعایت قوانین و مقررات در شرکت، همینطور وجود برنامه راهبردی و منشور اخلاقی سازمانی نظارت نمایند.
گزارشدهی:
کمیتهحسابرسی باید درباره عملکرد حسابرسی داخلی و حسابرسی مستقل به هیئتمدیره گزارش دهی انجام دهند. همینطور گزارشات فعالیت سالانه کمیتۀ حسابرسی و سایر گزارشات لازم را باید به هیئتمدیره ارائه نمایند.
شرح وظایف کمیته حسابرسی داخلی چیست؟
از جمله مهمترین وظایف کمیته حسابرسي داخلی شامل موارد زیر می باشد:
- بررسی و ارزیابی سیستم کنترل داخلی و ارائه پیشنهادات لازم جهت بهبود روش های کنترل داخلی
- تهیه و اجرای برنامه حسابرسی داخلی طبق استاندارد قابل قبول محاسبهگری
- بررسی و ارزیابی روشهای اجرایی
- همکاری با حسابرسان مستقل
- تهیه و ارائه گزارشات لازم در رابطهبا عملکرد شرکت
- ارائه فهرستی از اهداف و نتایج تحقق یافته به کمیتهحسابرسی
- اجرای برنامه تصویب شده توسط هیئت مدیره
برای اطلاع از پکیج های آموزش حسابداری استاد حامد ناصری می توانید به لینک آن مراجعه نمائید.