دوایر و شعب واحدهای تجاری و بازرگانی می باشند که نظیر مباحث دیگر حسابداری دارای تعاریف متعدد و انواع گوناگونی دارند که در حال حاضر با توجه به گسترش شرکتها و موسسات بوجود خواهد آمد اما باید برای راهاندازی نکات و قوانینی را رعایت نمائید تا بعدها دچار مشکل نگردند.
دوایر و شعب هر دو دارای انواع گوناگونی می باشند که در طول این مقاله درباره آن ها صحبت خواهیم کرد ما در این مقاله تصمیم داریم تعاریف دوایر و شعب ، تفاوت دوایر و شعب و مثالهایی در این باب بیاوریم تا کاملتر و روشنتر، مسائل دوایر و شعب را بشناسید و درک عمیقتری نسبت به این مباحث در دنیای کار و تحصیل داشته باشید.
دوایر و شعب چیست؟
ممکن است بارها پیش از شنیدن دوایر حسابداری، این سوال برایتان پیش آمده باشد که تعریف دوایر چیست؟ در واقع تعریف دوایر بسیار آسان و قابل فهم می باشد. به فروشگاههایی که در یک محل، کالاهای گوناگونی را در بخش های جداگانه تحت نظر مدیریت به فروش خواهند گذاشت دوایر گفته خواهد شد. نظیر فروشگاههای مواد غذایی و فروشگاههای تعاونی
برای مطالعه بیشتر: بررسی خصوصیات کیفی اطلاعات مالی
دوایر در حسابداری چیست؟
حال که با تعریف دوایر آشنا گشتید لازم به ذکر است که بگوئیم دوایر حسابداری چیست و چه کاربردی را خواهند داشت دوایر به خط تولید مربوط می باشد و به همین خاطر به نوع های گوناگونی تقسیم میگردند. دوایر به فروشگاه و موسساتی اطلاق خواهدد شد که به صورت دایره دایره می باشد و هر دایره محصول خاصی را در معرض فروش گذاشته خواهد شد.
انواع دوایر حسابداری عبارتند خواهند بود از:
- دوایر عملیاتی (تولیدی)
- دوایر کیفیت
- دوایر خدماتی
هریک از انواع دوایر حسابداری دارای توضیح منحصر به خودشان می باشند .
تعریف دوایر عملیاتی
دوایر عملیاتی چیست؟ اولین دایره از انواع دوایر ، دوایر عملیاتی می باشد که به دوایر تولیدی هم معروف است. به بیان دیگر و دقیق تر اگر بخواهیم بگوییم دوایر عملیاتی چیست باید بگوییم که دوایری می باشند که به طور مستقیم در روند تولید اثر گذار هستند.
تعریف دوایر خدماتی
از دیگر انواع دوایر حسابداری، دوایر خدماتی می باشد، اگر بخواهیم به زبان علمی و دقیق بگوییم که دوایر خدماتی چیست باید بگوییم که برعکس دوایر عملیاتی عمل می نماید و بطور مستقیم در تولیدات موسسات اثر نخواهدد گذاشت.
تعریف دوایر کیفیت چیست؟
آخرین نوع از انواع دوایر حسابداری، دوایر کیفیت هستند که کاربرد و هدف آن نیز از نامش پیدا می باشد به زبان ساده تر اگر بخواهیم بگوییم؛ دوایر کیفیت، دوایری می باشند که در آن کنترل و نظارت بر روی کیفیت محصولات انجام می گردد..
اگر نیاز به اطلاعات در زمینه آموزش حسابداری ویژه بازار کار را دارید بر روی لینک آن کلیک نمائید
حساب سود و زیان در دوایر چگونه می باشد؟
در خرید کالا توسط دوایر حساب خرید بدهکار می گردد و کالای خریداری شده به حساب معین خرید آن دایره نیز منظور خواهد گشت، از سوی دیگر با فروش کالا توسط دوایر حساب فروش بستانکار خواهد گشت و در حساب معین فروش دایره مربوطه نیز منظور خواهد شد. باید توجه داشته باشید هزینه های مستقیمی که به هر دایره مربوط می گردد به همین شکل ثبت خواهد شد
هزینههای غیرمستقیم دوایر چه می باشد؟
هزینههای دوایر حسابداری به دو دسته هزینه های مستقیم و هزینه های غیرمستقیم تقسیم خواهند شد
هزینههای مستقیم: هزینههایی می باشند که کاملا برای هر فروشگاه مشخص بوده و مجزا حساب و تسویه خواهند شد.
هزینههای غیرمستقیم: هزینههایی می باشند که به صورت عمومی و کلی در موسسات اعمال می گردند و سهم هر فروشگاه از این هزینه ها مشخص نم یباشد. نظیر هزینه اجاره، هزینه آب و برق، هزینه تعمیرات و …
شعب به چه معنا می باشد؟
شعب چیست؟ ممکن است بارها از خودتان پرسیده باشید که شعب چیست و چه تاثیری در حسابداری و ثبتهای آن خواهد داشت.
شعب: شعب واحدهای تجاری یک موسسه و شرکت بازرگانی می باشد که دور از مرکز اصلی به منظور گسترش فعالیت تجاری آن شرکت تاسیس گشته است.
شعبه همه ی فعالیتهای خود را باید تحت دستور مرکز اصلی انجام خواهد داد و واحد مستقلی نمی باشد و به همین خاطر باید همه ی دستورات موسسه اصلی را اجرا کنید.
فرق شعبه و دوایر چه می باشد؟
تا کنون به تعریف دوایر و تعریف شعب پرداختیم، اکنون تصمیم داریم تا تفاوت دوایر و شعب را بررسی نمائیم. دوایر در یک محل در غرفههای مجزا محصولات متفاوت را به فروش خواهند رساند، از سوی دیگر شعب در منطقههای گوناگون دور از شرکت اصلی به منظور گسترش تجارت راهاندازی خواهد شد. به همین خاطر تفاوت دوایر و شعب در این می باشد که دوایر در یک محل و شعب در منطقههای گ.ناگون و گاهی خارج از کشور تاسیس خواهد شد..