حسابداری صنعتی چیست؟ (وظایف و اهداف حسابداری صنعتی)
درباره اینکه حسابداری صنعتی چیست؟ میتوان گفت که در واقع این نوع حسابدار ی یکی از شاخههای علم حسابداری میباشد که وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را بر عهده خواهد داشت.
از کاربردهای مهم این نوع حسابداری میتوانیم به ارزیابی در جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینهها و کنترل موجودی و تصمیم گیری دقیق در نحوه قیمت گذاری کالاها اشاره نمائیم در واقع پیش بینی و برآورد هزینههای تولید از جمله اقدامات حیاتی در عرصه تولید و پیشرفت شرکتهای تولیدی میباشد حسابدارن صنعتی باید در مورد کنترل هزینهها از بهای مواد اولیه خود آمار دقیقی را به دست آورند تا قادر باشند تسلط بیشتری در تعیین قیمت منطقی کالاها داشته باشند علاوه بر آن با ارزیابی بهای تمام شده مواد اولیه در راستای تولید، تصمیمگیری های معقولانه و دقیق تری داشته باشند.
توضیحات بیشتر در مورد اینکه حسابداری صنعتی چیست؟
بهتر است بدانید که حسابداری صنعتی یکی از سخت ترین و در عین حال جذابترین انواع حسابداری می باشد. حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده راهی است برای مدیریت،تنظیم بودجه، تعیین هزینههای استاندارد، هزینههای واقعی عملیات، هزینه مراحل تولید، دوایر یا محصولات، تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری یا مصرف وجوه اجتماعی مربوط میشود.
برای دستیابی به این اهداف، حسابها طبقه بندی، ثبت، تجزیه، تحلیل و تفسیر خواهن شد تا در نهایت ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص خواهند شد.
این نوع حسابداری همان طور که از نام آن نیز پیدا است در ارتباط با صنعت و مؤسسات تولیدی کاربرد داشته به همین خاطر است که این نوع از حسابداری بسیار مورد توجه مدیریت است.
وظایف حسابداری صنعتی چیست؟
مهمترین وظایف حسابداری صنعتی شامل موارد زیر می باشد به این دلیل تیم های حسابداری صنعتی موظف به انجام این امور می پردازند:
- همکاری در برنامه ریزی و اجرای برنامهها و بودجه های سازمان
- جمع آوری، طبقه بندی و گزارش دهی از اطلاعاتی که به تصمیم گیری های مدیریتی در رابطه با راه حلها یاری کننده می باشد
- برنامه ریزی و اجرای قوانین و ساختارهایی که علاوه بر بهبود وضعیت کنترل باعث کاهش هزینهها نیز خواهد شد
- تعیین ارزش موجودی های بخش های مختلف با هدف هزینه یابی و تعیین قیمت و همچنین کنترل میزان موجودی
- تعیین هزینه های انجام شده و به نسبت آن میزان سود به دست می آید.
روش های حسابداری صنعتی چیست؟ – انواع هزینه یابی
مؤسسات تولیدی یا کارخانهها به دلیل نوع فعالیت و همینطور شکل فروش محصولات، نیاز به مدیریت اطلاعات بهای تمام شده تولیدات، بسیار دقیق خواهد داشت؛ در این نوع از مؤسسات به این منظور که محصول نهایی از ترکیب مواد و هزینههای تبدیل که همان دستمزد نیروی کار مستقیم و هزینههای سربار می باشد تولید خواهد شد.
به این دلیل حسابداران صنعتی باید توجه خاصی به اقلام تشکیل دهنده بهای تمام شده داشته باشند،از طرفی هم مدیریت در تلاش است تا با استفاده از روشهای مختلف و حسابهای کنترلی در هر زمان که نیاز شد در کمترین فرصت اطلاعات مربوط به بهای تمام شده محصولات را در اختیار داشته باشید. مسلماً این مسئله از وظایف اصلی حسابداران می باشد. حسابداران با استفاده از روشهای مختلف به این کار اقدام می نمایند.
روشهای حسابداری صنعتی به 6 دسته تقسیم شده اند که به اختصار توضیحاتی در مورد آنها داده می شوند که عبارتاند از:
1 – هزینه یابی جذبی
کلیه هزینههای تولیدی مانند مواد مستقیم ـ دستمزد مستقیم، سربار متغیر ساخت، سربار ثابت ساخت، در بهای تمام شده موجودی کالای در جریان ساخت منظور خواهد شد.
2 – هزینه یابی مستقیم یا متغیر
تنها قسمت هزینههای ساخت به محصولات منظور خواهد شد که مستقیماً با حجم تولید تغییر خواهد کرد. در روش هزینه یابی مستقیم، دستمزد مستقیم سربار ساخت جزء یکی از هزینههای متغیر تولیدی می باسد. این هزینه در حساب کالای در جریان ساخت و در بهای تمام شده موجودی های آخر دوره (صورتحساب سود و زیان) منظور خواهد گردید.
3 – هزینه یابی برآوردی یا تخمینی
- هزینه ای که برای یک قرارداد یا تصمیم خاص پیش بینی شده خواهد شد.
- مخارجی که پس از فروش ایجاد خواهد شد.