حساب های مشکوک الوصول چیست؟ و نحوه ثبت مطالبات!
برای اینکه بدانید حساب های مشکوک الوصول چیست؟ توجه نمائید که امروزه تجارت و معاملات تجاری گاهی پیش خواهد آمد که یکی از طرفین معامله، قادر به انجام تعهدات خویش نیست و بدهی خود را تسویه نمبی تواند بکند، در این زمان مطالبات میان آنها به چند دسته تقسیم خواهد شد، که یکی از آنها حسابهای مشکوک الوصول است.
همینطور در حسابداری، ثبت مخصوصی را برای این نوع مطالبات در نظر داشته باشید. در این مقاله سعی داریم همه ی مواردی که در حسابهای مشکوکالوصول مهم هستند را بیان نمائیم و شما عزیزان را با ذخیره مطالبات مشکوک الوصول و تفاوت آن با سایر مطالبات، آشنا نمائیم.
مشکوک الوصول به چه معنی می باشد؟و حساب های مشکوک الوصول چیست؟
در واقع حسابهای مشکوک الوصول طبق اصل محافظه کاری (یکی از میثاقهای محدود کننده حسابداری) و اصل تطابق هزینه و درآمد در موسسات بررسی می گردد.
حسابهای مشکوکالوصول قبخشی از حسابها و یا اسناد دریافتنی می باشند که بعد از بررسیهای پایان دوره نسبت به وصول و نقد شدن آنها شک و ابهام خواهیم داشت.
مطالبات مشکوک الوصول در حسابداری چیست؟
مطالبات مشکوک الوصول در حسابداری بعد از شناسایی و ذخیره از لحاظ وصول به 2 دسته تقسیم خواهند شد، که شامل موارد زیر می باشد:
- مطالبات قابل وصول
- مطالبات غیر قابل وصول و یا لاوصول
لازم به ذکر است که در پایان هر دوره، مدیران و مسئولان امور مالی بعد از بررسیهای مطالبات مشکوک الوصول در حسابداری و صورتهای تهیه شده مطالبات را از لحاظ وصول در یکی از تقسیم بندیهای فوق قرار خواهند داد.
چه حسابی را حساب مشکوک الوصول گویند؟
حسابهای مشکوک الوصول، حسابهایی می باشند که موسسات نسبت به وصول آنها شک و تردید دارند و در پی اقداماتی نظیر: ورشکستگی، تقلب در معامله و … به وجود خواهند آمد.
به زبان ساده تر در بعضی مواقع ممکن است اتفاق بیافتد که موسسات در معاملاتی قادر به پرداخت و وصول مطالبات خویش نباشند و مطالبات را مشکوک الوصول اعلام می نمایند.
ذخیره مطالبات مشکوک الوصول
وقتی یک مطالبه مشکوک الوصول تشخیص داده خواهد شد در پایان دوره در ذخیره مطالبات مشکوک الوصول نگهداری میگردد حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول یک حساب دائمی با ماهیت بستانکار به شمار خواهد آمد. که در ترازنامه از حسابهای دریافتنی کم می گردد.
با نشان دادن ثبت زیر، تصمیم داریم تا ذخیره حسابهای مشکوک الوصول را نشان دهیم:
هزینه مطالبات مشکوک الوصول ×××
ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ×××
حساب های مشکوک الوصول چیست؟ و استانداردهای آن
استاندارد حسابداری مطالبات مشکوک الوصول توضیحاتی در ارتباط با حسابهای مشکوکالوصول در دورههای مختلف بیان می نماید. یکی از این استاندارد حسابداری مطالبات مشکوک الوصول بند 31 استاندارد شماره 6 می باشد که تحت عنوان «گزارش عملکرد مالی» بیان می گردد.
طبق بند 31 استاندارد شماره 6 اگر حسابهای مشکوک الوصول در دورههای گذشته رخ داده باشند و در دوره جدید شناسایی گردد تسری به دوره گذشته نخواهد داشت و در دوره جدید شناسایی و ثبت می گردد.
اگر نیاز به اطلاعات در زمینه آموزش حسابداری ویژه بازار کار را دارید بر روی لینک آن کلیک نمائید
شناسایی مطالبات مشکوک الوصول
در پایان هر دوره مالی، بعئ از بررسی صورتهای مالی، حسابهای موقت باید بسته و حساب دائمی باید به دوره بعد منتقل گردد، در این زمان شناسایی مطالبات مشکوک الوصول انجام خواهد شد.
بنابراین فقط زمانی که میتوانیم مطالبات را شناسایی نمائیم در انتهای دوره می باشد. شناسایی مطالبات مشکوک الوصول به چند روش انجام خواهد شد که در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت:
روشهای شناسایی مطالبات مشکوک الوصول چیست؟
برای شناسایی مطالبات مشکوک الوصول روشهای گوناگونی وجود دارد که با استفاده از آنها قادر خواهیم بود تا با سرعت بیشتری مطالبات را شناسایی و محاسبه نمائیم. روشهای شناسایی حسابهای مشکوک الوصول شامل موارد زیر می باشد:
- روش درصدی از حسابهای دریافتنی
- روش تجزیه سنی حسابهای دریافتنی
- روش درصدی از فروش نسیه
- روش بررسی موردی
هکه ی این روشها برای شناسایی حسابهای مشکوکالوصول انجام خواهند شد، که در ادامه آنها را به صورت جداگانه شرح می دهیم
تعریف روش درصدی از حسابهای دریافتنی
در روش درصدی از حسابهای دریافتنی، ابتدا مانده حسابهای دریافتنی دورههای پیشین انجام میگردد و بع از آن بر اساس تجربه از ماندههایی که به دست می آید؛ حسابهای مشکوک الوصول شناسایی و در دفاتر ثبت خواهند شد.
روش درصدی از فروش نسیه چیست؟
در روش درصدی از فروش نسیه، ابتدا حسابهای فروش نسیه در دورههای گذشته را بررسی و بعد از آن مانده فروش نسیه دورههای پیشین را حسابهای مشکوک الوصول شناسایی و در دفاتر ثبت خواهیم کرد.
برای مطالعه بیشتر: صورت جریان وجوه نقد چیست؟
آیا درباره روش تجزیه سنی حسابهای دریافتنی می دانید؟
در روش تجزیه سنی حسابهای دریافتنی، ابتدا حسابدار در پایان دوره، حسابهای دریافتنی موسسه را بر اساس تاریخ سررسید در جدولی مرتب می نمائیم
بعد از آن مطالباتی که مدت زمان کمی از تاریخ سررسیدشان گذشته و آنهایی که مدت کمی به تاریخ سررسیدشان مانده را با درصد کمی، حسابهای مشکوک الوصول تشخیص داده شده را در دفاتر ثبت می نمائیم. بعد از آن مطالباتی که مدت زمان بیشتری از موعد سررسیدشان گذشته اند را با درصد بیشتری شناسایی خواهیم کرد.
روش بررسی موردی چیست؟
در این روش، حسابدار تک تک حسابهای دریافتنی را بررسی می نماید و حسابهای مشکوک الوصول را در دفاتر ثبت خواهد کرد. بهتر است بدانید که روش بررسی موردی تنها در موسساتی قابل اجرا می باشد که تعداد حسابها و معاملات محدود و اندک هستند.
حساب های مشکوک الوصول چیست؟ و نحوه شناسایی ذخیره مطالبات مشکوک الوصول چیست؟
قبلا نیز گفتیم که حسابهای دریافتنی تحت شرایطی نظیر: ورشکستگی، کلاهبرداری و… تبدیل به حسابهای مشکوک الوصول خواهند شد. یعنی در وصول آنها دچار ابهام و شک خواهیم شد.
تنها راه نجات و یا شناسایی ذخیره مطالبات مشکوک الوصول این می باشد که در ثبت حسابهای دریافتنی خویش، اصل تطابق درآمد و هزینهها رعایت نمائیم. می دانید که در اصل تطابق درآمدها به محض وقوع و هزینهها هم در همان دوره ثبت می گردند.
نحوه محاسبه ذخیره مطالبات مشکوک الوصول
نحوه محاسبه ذخیره مطالبات با استفاده از چند روش در موسسات بررسی و اجرا خواهند شد که با تمامی آنها اصل تطابق را در حسابهای دریافتنی موسسه رعایت شده باشد. نحوه محاسبه ذخیره مطالبات نظیر موارد زیر می باشد:
- روش درصدی
- روش تجزیه سنی
- روش فروش نسیه
با استفاده از روشهای فوق قادر خواهیم بود ذخیره حسابهای مشکوک الوصول را انجام دهیم و در اسرع وقت در دفاتر حسابداری موسسه و یا سازمان ثبت کنیم.
برآورد ارزش مطالبات چیست؟
وقتی که یک موسسه قرار است فروش نسیه انجام دهد در بیشتر مواقع سعی خواهد شد تا با بررسی صورت حسابهای مالی مشتریان، توانایی آنها در پرداخت و وصول مطالبات سنجیده شود و به مشتریان معتبر کالا و خدمات را عرضه نمایند.
البته با وجود همه ی این موارد امکان دارد مطالبات به مرحله وصول نرسند و مشکوک الوصول و لاوصول تشخیص داده شوند. در پایان دوره موسسه باید ارزش مطالبات مشکوک الوصول را طبق اصل واقعیت و تطابق درآمد و هزینه، شناسایی و ثبتهای اصلاحی لازم را انجام بدهد.
اگر در بررسی ارزش مطالبات مشکوک الوصول، حسابهای دریافتنی با دقت و تمرکز انجام نگردد احتمال دارد صورتهای مالی تهیه شده گمراه کننده باشند. بناب راین در بررسی ارزش و اهمیت مطالبات مشکوک الوصول باید همه ی زیانهای احتمالی ناشی از سوخت حسابهای مشکوک الوصول و لاوصول را در نظر گرفته شود.
بنابراین ارزش و اهمیت مطالبات مشکوک الوصول در این است که با توجه به ضرر و زیانی که موسسه متحمل خواهد شد، مبلغ حاصل از مطالبات شامل مالیاتنخواهد بود.
دقیق ترین روشهای محاسبه مطالبات مشکوک الوصول
با مطالعه روشهای شناسایی و محاسبه حسابهای مشکوکالوصول باید بدانید که دقیق ترین روش برای بررسی مطالبات، روشی می باشد که حسابهای دریافتنی را تک به تک، تجزیه و تحلیل نمایند.
به بیان قابل فهم تر، دقیقترین روش برای محاسبه مشکوک الوصول روش بررسی موردی می باشد که با توجه به تاریخ سررسید مورد بررسی قرار خواهند گرفت
روشهای مبتنی بر ترازنامه (براساس حسابهای دریافتنی) کدام موارد می باشد؟
روشهای مبتنی بر ترازنامه یا همان برآورد ارزش مطالبات، 2 مورد می باشد که عبارت خواهند بود از:
- روش درصدی از حسابهای دریافتنی
- روش جدول تجزیه سنی حسابهای دریافتنی
درباره روشهای مبتنی بر سود و زیان بیشتر بدانید:
روشهای مبتنی بر سود و زیان هم نظیر ترازنامه به دو روش صورت خواهد گرفت که شامل موارد زیر می باسد:
- روش درصدی از فروش نسیه
- روش درصدی از مجموع فروش
توضیح هزینه مطالبات مشکوک الوصول چیست؟
در پایان دوره حسابدار باید وضعیت تک تک حسابهای دریافتنی را بررسی نماید و بعد از تشخیص حسابهای مشکوک الوصول، هزینه مطالبات مشکوک الوصول را برآورد کند و بعد از هزینه مطالبات مشکوک الوصول محاسبه شده را در دفاتر یا به عنوان ذخیره مطالبات و یا به عنوان اندوخته ثبت نمایند.
چون به احتمال زیاد در این مرحله، مطالبات سوخت شده اند باید حساب هزینه مطالبات مشکوک الوصول ( مطالبات م.م ) را بدهکار و حساب ذخیره را بستانکار نمائید. توجه داشته باشید که این روش در شرکتهای کوچک با مشتریان محدود آسان تر قابل اجرا می باشد.
برای اطلاع از پکیج های آموزش حسابداری استاد حامد ناصری بر روی لینک آن کلیک نمائید