مقالات

محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان

محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان چگونه است؟

برای محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان باید بدانید که پزشکان یکی از مهمترین اقشار جامعه می باشند که تلاش آن ها در جهت حفظ سلامت جسمانی جامعه بر کسی پوشیده نمی باشد.

متاسفانه در کشور عزیز ما ایران درآمد واقعی پزشکان نامعین می باشد و به همین دلیل به یکی از چالش های سازمان امور مالیاتی کشور تبدیل گشته چرا که تمام اقشار جامعه باید در برابر درآمدی که کسب می نمایند مالیات پرداخت کنند به همین خاطر درآمد آن ها باید شفاف سازی گردد. در این مقاله صفر تا صد نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان در سال 1401 و سایر سال ها را بررسی می نمائیم.

محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان در سال ۱۴۰۱

اولین سوالی که پزشکان از مشاوران مالیاتی ما دارند این است که آیا پزشکان باید مالیات پرداخت نمایند و مشمول مالیات خواهند شد یا نه. به صورت کلی میتوان گفت تمام  اشخاصی که به هر طریقی کسب درآمد می نمایند مشمول پرداخت مالیات خواهند شد.

سازمان امور مالیاتی کشور برای ساماندهی امور مالی این قشر از جامعه استفاده از دستگاه پوز را اجباری کرد. به این  طریق بررسی گردش حساب پزشکان میتوانند تخمینی از درآمد آن ها انجام شود و میزان مالیات آن ها را محاسبه می نمایند.

نکته ای درباره نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان سال 1401 باید بدانید این می باشد که مالیات پزشکان نظیر همه افراد حقیقی محاسبه می گردد و قوانین مالیاتی بر درآمد آن ها اجرا خواهد شد.

مطلبی که در محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان ارزیابی خواهد شد تنها درآمد پزشکان است و میزان تخصص و تجربه کاری آن ها دخالتی در میزان مالیات پرداختی آن ها نخواهد داشت و پزشکی که درآمد او بیشتر باشد مشمول پرداخت مالیات بیشتری می شود.

در صورتی که پزشکی از پرداخت مالیات فرار کند و به هر طریقی قصد فریب سازمان مالیاتی کشور را داشته باشد قوانین فرار مالیاتی بر او اجرا خواهد شد.

نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان را بدانید!

برای محاسبه مالیات پزشکان مهمترین مسئله ای که در نظر گرفته خواهد شد میزان درآمد و نوع فعالیت آن ها است مالیات پزشکان را می توان به سه دسته زیر طبقه بندی کرد:

  1. مالیات تکلیفی پزشکان
  2. مالیات بر درآمد مشاغل پزشکی
  3. مالیات بر درآمد حقوق پزشکان
نقطه سر به ‌سر تولید
بیشتر بخوانید

به حالت کلی بر اساس اینکه پزشک در مطب مشغول فعالیت می باشد و یا استخدام مرکز درمانی می باشد و به صورت استخدامی و یا همکاری در مراکز درمانی مشغول به کار است مالیات او تعیین خواهد شد و مشمول یک مورد از این موارد مشمولیت مالیات می گردد و یا در بخش های مختلف مشمول مالیات می گردد و باید مجموع این مالیات ها را پرداخت کند.

یکی از مواردی که رد محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان مطرح می گردد این است که اگر پزشک استخدام مرکز درمانی لست و از مرکز درمانی حقوق دریافت می نماید در این موارد موضوع کارفرما و کارگر مطرح می گردد و پزشک به عنوان کارگر باید از کارفرما حقوق دریافت نماید و کارفرما هزینه ای را از حقوق او کسر خواهد کرد و به عنوان مالیات حقوق به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت می نماید.

در این مورد بر اساس میزان حقوق دریافتی و اشلی که سازمان امور مالیاتی کشور تعیین می نماید میزان مالیات پزشکان تعیین خواهد شد.

در این قسمت از مقاله جدول مالیات حقوق پزشکان را برای مواردی که پزشک به عنوان نیروی کاری از مرکز درمانی دریافت می نماید را برای شما عزیزان قرار داده ایم:

حداقل حقوق دریافتی حداکثر حقوق دریافتی نسبت مازاد نرخ مالیات قابل پرداخت
1 ریال 56,000,000 ریال ـ معاف از مالیات
56,000,001 ریال 150,000,000 ریال 56,000,000 ریال 10%
150,000,001 ریال 250,000,000 ریال 150,000,000 ریال 15%
250,000,001 ریال 350,000,000 ریال 250,000,000 ریال 20%
350,000,001 ریال بالاتر از 350,000,000 ریال 30%

به این ترتیب در حالتی که پزشکی 5/600/000 تومان در ماه حقوق دریافت نماید معاف از پرداخت مالیات خواهد شد.

نحوه محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل پزشکی در مور پزشکانی می باشد که به صورت مستقل فعالیت دارند و در مطب و یا مرکز درمانی شخصی خود مشغول خدمات رسانی می باشند.

دوایر و شعب
بیشتر بخوانید

این پزشکانی که به صورت مستقل فعالیت خواهند داشت به عنوان شخص حقوقی برای محاسبه مالیات پزشکان در نظر گرفته خواهند شد و بر اساس ماده 93 ق.م.م درآمد این پزشکان مشمول مالیات می گردند و بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم این اشخاص باید بر اساس نرخی که تعیین می گردد مالیات مقرر را پرداخت نمایند.

جدول مالیات بر درآمد پزشکان 1401 برای پزشکانی که اشخاص حقوقی محسوب خواهند شد به صورت زیر است:

درآمد پزشک در ماه (ریال) نرخ مالیات بر درآمد مشاغل پزشکی
تا میزان 500,000,000 15%
نسبت به مازاد 500,000,000 تا 1,000,000,000 20%
نسبت به مازاد 1,000,000,000 25%

همان گونه که در جدول ضرایب مالیاتی پزشکان مشاهده می نمائید پزشکان برای پرداخت مالیات خود باید بر اساس گروه شغلی مالیاتی که در آن قرار خواهند گرفت و اظهارنامه مالیاتی را پر خواهند کرد و برای پرداخت مالیات اقدام نمائید.

بر اساس ماده 100 قانون مالیات های مستقیم برای پزشکانی که درآمد آن ها در سال کمتر از 4/800/000/000 تومان می باشد در نظر گرفته می شود که میتوانند از این تسهیلات برای بهبود کسب و کار خود و خدمات رسانی به جامعه استفاده نماید.

در صورتی که پزشکی مشمول این قانون گردد معاف از ارائه اظهارنامه عملکرد می شود.

محاسبه مالیات تکلیفی پزشکان چگونه است؟

محاسبه مالیات تکلیفی پزشکان چگونه است؟

در بعضی از موارد امکان دارد پزشک استخدام مرکز درمانی نبوده و به صورت قرارداد مشارکتی و یا غیر مشارکتی با مرکز درمانی همکاری نماید.

فعالیت این پزشکان به این صورت خواهد بود که آن ها به طور مثال بعضی از عمل های جراحی های خود را در یک بیمارستان انجام خواهند داد و بر اساس قراردادی که با این بیمارستان منعقد می نماید به صورت مشارکتی و یا غیر مشارکتی فعالیت خواهند کرد.

در این حوزه تبصره قانونی مطرح خواهد شد که بر اساس جزء 1 بند ز تبصره 6 قانون بودجه 1401 کلیه مراکز درمانی و بیمارستان ها باید پیش از آن که حق الزحمه پزشکان را پرداخت نمایند باید 10٪ مبلغ را کسر نمایند و به عنوان مالیات تکلیفی پزشکان آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت خواهند کرد.

تعریف جامع حسابداری
بیشتر بخوانید

این 10٪ برای کلیه قرارداد های مشارکتی و غیرمشارکتی باید پرداخت گردد و پرداخت آن باید از طریق سامانه پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان انجام گردد.

در واقع در مورد مالیات تکلیفی پزشکان باید گفت که این مالیات قسمتی از مالیات بر درآمد پزشکان محسوب خواهد شد که مرکز درمانی موظف به پرداخت این مالیات می گردد و در عین حال پزشک نیز باید برای پرداخت مالیات بر درآمد پزشکان به صورت حقیقی خودش اقدام نماید تا مشمول جریمه مالیاتی گردد.

معافیت مالیاتی پزشکان

وابسته به این موضوع که حوزه فعالیتی پزشکان چه چیزی است؟ و چه میزان فعالیت دارند مالیات و معافیت های مالیاتی پزشکان تعیین خواهد شد و در این حوزه ماده 101 قانون مالیات های مستقیم مطرح شده است که معافیت مالیات پزشکان مطرح می گردد.

در این مورد در حالیکه پزشک به صورت مستقل فعالیت نمیاد و چه با مراکز درمانی قرارداد داشته باشد یا خیر به عنوان یک شخص حقیقی در نظر گرفته خواهد شد. میزان معافیت مالیاتی پزشکان به صورت زیر است:

سال عملکرد میزان معافیت ماده 101 برای عملکرد سالانه (ريال)
1400 360,000,000
1401 396,000,000

بر اساس این قانون اگر پزشک استخدام مرکز درمانی و بیمارستان باشد معافیت مالیاتی پزشکان سال 1401 برای او تا سقف 67/200/000 تومان برای درآمد سالانه است.

سال عملکرد میزان معافیت ماده 101 برای عملکرد سالانه (ريال)
1400 480,000,000
1401 672,000,000

توجه داشته باشید که اگر پزشک در سطوح متنوع مشغول فعالیت است تنها قادر خواهد بود تا از یکی از موارد معافیت مالیاتی بهره مند گردد.

در حال که پزشکی به صورت مشارکتی با یک مرکز درمانی و یا با یک فرد دیگر فعالیت می نماید قادر است تا به صورت سالانه از 2 مورد معافیت مالیاتی بهره مند گردد.

برای مطالعه بیشتر: انواع مرخصی در قانون کار
اگر نیاز به اطلاعات در زمینه آموزش حسابداری ویژه بازار کار را دارید بر روی لینک آن کلیک نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *