مقالات

مدل سازی مالی چیست

مدل سازی مالی چیست

مدل سازی مالی چیست

هدف تمامی مشاغل و حرفه های مختلف دستیابی به رشد مالی و اقتصادی و در نهایت تبدیل شدن به یک غول تجاری در حوزه فعالیت خود است. دستیابی به این اهداف در مشاغل مختلف از طریق پیش بینی عملیات و امور مالی در آینده امکان پذیر است. کسب و کارها باید عوامل مختلفی مانند تغییر در سیاست ها و قوانین، نوسانات قیمت، تغییر تقاضا و غیره را در نظر بگیرند. که می تواند آنها را تحت تاثیر قرار دهد. مدل سازی جامع و موثر مالی می تواند یکی از بهترین ابزارها برای کمک به رهبران کسب و کار در تصمیم گیری های آینده باشد. در این مقاله به این سوال که مدل سازی مالی چیست پاسخ می دهیم و کاربردهای آن را در کسب و کارهای مختلف بررسی می کنیم.

تعریف اینکه مدل سازی مالی چیست؟

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم مدل سازی مالی چیست، باید بگوییم که خلاصه ای از هزینه ها و درآمدهای یک شرکت در قالب یک صفحه گسترده است. این خلاصه از هزینه ها و درآمدهای شرکت که مدل مالی نامیده می شود، برای محاسبه اثرات رویدادها و تصمیمات آتی استفاده می شود. مدل‌سازی مالی برای کسب‌وکارهای مختلف بسیار مفید است، زیرا می‌توان از آن برای تحلیل و پیش‌بینی عملکرد سهام یک شرکت تحت تأثیر رویدادها و تصمیم‌های آتی استفاده کرد.

کاربردهای مدل سازی مالی چیست؟

در تعریف مدل سازی مالی می توان گفت که تعداد عملیات یک شرکت در گذشته و حال و همچنین آینده مورد انتظار را نشان می دهد. به همین دلیل مدل‌های مالی ابزار تصمیم‌گیری مهمی برای مدیران است که می‌توان از آن برای برآورد هزینه‌ها و سود پروژه‌های جدید، پیش‌بینی تأثیر رویدادهای خارجی و داخلی بر سهام و غیره استفاده کرد. نتایج مدل‌سازی مالی خوب می‌تواند برای تصمیم‌گیری و تحلیل مالی در داخل و خارج شرکت مورد استفاده قرار گیرد.

خدمات حسابداری شامل چه مواردی است؟
بیشتر بخوانید

تصمیمات اتخاذ شده در یک شرکت بر اساس مدل سازی مالی عبارتند از:

( مدل سازی مالی چیست )

سرمایه گذاری: در مدل سازی مالی، ارزش کل سرمایه گذاری را می توان در زمان های مختلف از طریق پیش بینی درآمد و هزینه های مالی تعیین کرد.

طرح توجیهی سرمایه‌گذاری: پیش‌بینی مالی طرح‌های سرمایه‌گذاری با استفاده از مدل‌سازی مالی و برنامه‌ریزی مورد نیاز برای پوشش ریسک با برآورد بازده سرمایه‌گذاری و ارزیابی توجیه‌پذیری پروژه‌های اقتصادی انجام می‌شود.
رتبه‌بندی اعتباری: اگر این سوال به ذهن شما خطور کند که مدل سازی مالی چیست و چه نقشی در امتیازدهی اعتباری دارد، باید گفت که ابزاری برای تبدیل اطلاعات تاریخی به پیش بینی رشد است. این پیش بینی ها را می توان برای اهداف رتبه بندی با تعیین ماهیت و میزان ریسک های مختلف مورد استفاده قرار داد.
تأمین مالی پروژه‌ها: مدل سازی مالی که در دوره MBA تدریس می شود ابزار مناسبی برای ایجاد یک برنامه بودجه بدهی و سهام برای تامین مالی پروژه است.
ارزیابی وضعیت مالی: اگر بخواهیم یکی از کاربردهای مدل‌سازی مالی در شرکت‌های مختلف را برجسته کنیم، باید گفت که ارزیابی وضعیت مالی پروژه‌های جاری یا آتی با محاسبه هزینه‌ها و درآمدها است.
افزایش سرمایه از طریق بدهی یا سهام: یکی از کاربردهای مدل سازی مالی، تحلیل وضعیت مالی شرکت ها است. این تحلیل پیش نیاز اصلی برای پیش‌بینی زمان و میزان افزایش سرمایه در هر شرکت است.
رشد و توسعه کسب و کار: اگر شرکتی بر اساس معیارهای ذکر شده در دوره dba به صورت درون زا قصد رشد و توسعه داشته باشد، مثلاً افتتاح شعب جدید، ورود به بازارهای جدید و … با استفاده از مدل سازی مالی و مقایسه سناریوهای مختلف می تواند اعتبار کسب کند. .
فروش دارایی یا انصراف از شراکت: در مشاغل مختلف، یکی از پیش نیازهای اصلی فروش دارایی های پویا و عمده و همچنین خروج از شراکت، استفاده از مدل سازی مالی دقیق و موثر است.
بودجه‌بندی و پیش‌بینی عملیات: در مشاغل مختلف، بودجه ریزی عملیاتی و پیش بینی فرآیندهای مرتبط با برنامه ریزی برای سال های آینده (بودجه ریزی در حسابداری) است. به همین دلیل می توان این فرآیندها را با استفاده از مدل سازی مالی کارآمد و دقیق به بهترین شکل ممکن انجام داد.
ارزش گذاری: اگر این سوال پیش بیاید که یکی از مهمترین کاربردهای مدل سازی مالی چیست، می توان پاسخ آن را ارزش گذاری تجاری دانست که با روش های مختلفی انجام می شود. فرآیند ارزیابی فرآیندی حساس و دقیق است که نیازمند تجربه و دانش گسترده مدلساز است.
برون سپاری: واگذاری برخی خدمات در شرکت ها اجتناب ناپذیر است. برون سپاری یکی از اقداماتی است که نیازمند محاسبات و بررسی های مالی پیچیده است. به همین دلیل مدل سازی مالی خوب و دقیق می تواند در فرآیندهای برون سپاری موثر باشد.
اعطای نمایندگی: بسیاری از شرکت ها برای توسعه خدمات و محصولات خود تصمیم به اعطای تفویض می کنند که با مکانیزم ها و شرایط متفاوتی انجام می شود. یکی از کاربردهای اصلی مدل سازی مالی، انتخاب مکانیسم ها و شرایط مناسب برای اعطای نمایندگی است.

تجزیه و تحلیل مالی 
بیشتر بخوانید

رویکردهای مدل سازی مالی چیست؟

رویکردهای مدل سازی مالی چیست؟

به طور کلی، موضوع مدل سازی مالی با استفاده از دو رویکرد مورد بررسی قرار می گیرد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در پاسخ به این سوال که مناسب ترین رویکرد مدل سازی مالی چیست، باید گفت که هر شرکتی باید بر اساس بودجه و شرایط خود رویکرد مناسب را انتخاب کند.

رویکرد کل به جز
اگر بخواهیم تعریف ساده ای از اینکه رویکرد جهانی به مدل سازی مالی چیست، ارائه دهیم، باید بگوییم که این یک رویکرد بیرونی به مدل سازی مالی است. در این رویکرد، مدل سازی با بررسی و برآورد علمی دقیق از نحوه شکل گیری بازار کلان آغاز می شود. پس از تعیین اندازه و ویژگی های بازار کلان، جایگاه شرکت در عرصه رقابت مشخص می شود. در نهایت ارقام فروش، درآمد و هزینه بر اساس این محاسبات به دست آمده و نقاط قوت و ضعف شرکت با توجه به بازار کلان مشخص می شود.

رویکردی جز به کل
اگر بخواهیم تعریف ساده ای از اینکه رویکرد جزء به کل در مدل سازی مالی چیست، ارائه دهیم، باید بگوییم که رویکردی با تحلیل متغیرهای داخلی در مدل سازی مالی است. در این رویکرد، مدل‌سازی با متغیرهای داخلی مانند محصولات و خدمات آغاز می‌شود و بر این اساس، برنامه‌های عملیاتی برای تعیین بودجه و ظرفیت تولید تدوین می‌شود. به همین دلیل است که این رویکرد برای مشاغلی مناسب است که در یک بازار باثبات فعالیت می کنند و در مدت زمان کوتاه کمتر تحت تأثیر شرایط خارجی قرار می گیرند.

درآمد چیست ؟
بیشتر بخوانید

شما می توانید با یک مشاور کسب و کار در مورد رویکردهای مختلف مورد نیاز خود در محل کار آشنا شوید و با آنها مشورت کنید.

 

آخرین کلمه درباره مدل سازی مالی چیست ؟
شرکت های مختلف برای رشد و توسعه در حوزه فعالیت خود باید بتوانند شرایط بازار حوزه فعالیت خود و همچنین هزینه ها و درآمدها را به طور دقیق ارزیابی و پیش بینی کنند. کسب و کارها برای دستیابی به اهداف خود باید عوامل داخلی و خارجی مختلفی را که می تواند آینده آنها را تحت تأثیر قرار دهد در نظر گرفته و ارزیابی کنند. اگر بخواهیم تعریف ساده ای از چیستی مدل سازی مالی ارائه دهیم، باید گفت که مدل سازی مالی ابزار موثری است که می تواند به مدیران کمک کند تا با در نظر گرفتن تمامی عوامل داخلی و خارجی موثر بر یک کسب و کار، تصمیمات آینده را در راستای رشد و توسعه اتخاذ کنند.

برای مطالعه بیشتر : حسابداری هزینه چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *