انواع استانداردهای حسابداری
در علم حسابداری استانداردهای مختلفی وجود دارد که یک حسابدار باید آنها را بداند. انواع استانداردهای حسابداری شامل مواد مختلفی است. در این مقاله قصد داریم آنها را به تفصیل به شما ارائه دهیم.
انواع استانداردهای حسابداری چیست؟
مطمئناً قبل از اینکه بخواهید انواع استانداردهای حسابداری را بشناسید، می خواهید تعریف دقیق و کاملی از استاندارد حسابداری داشته باشید. به زبان ساده تمام قوانین و مقررات دنیای حسابداری را استانداردهای بین المللی حسابداری یا استانداردهای حسابداری می نامند. همه انواع استانداردهای حسابداری مجموعه ای جامع از اصول و رویه هایی را تشکیل می دهند که حسابداران در سراسر جهان باید از آنها پیروی کنند.
در واقع به کمک این قوانین و مقررات محدوده فعالیت کلیه حسابداران مشخص می شود. همچنین حسابداران با ارائه روش های رایج و اصول مناسب می توانند مشکلات دنیای حسابداری را حل کنند. این استانداردها تمامی جنبه های مالی یک واحد تجاری را پوشش می دهند و راه حل های باکیفیتی برای افزایش کارایی مجموعه تجاری ارائه می دهند. انواع استانداردهای حسابداری به یکسان سازی گزارشگری مالی کمک می کند. بنابراین، تنها گزارش هایی که این استانداردها را دارند، قابل قبول است. با در نظر گرفتن همه این موارد، یک حسابدار باید شناخت کاملی از انواع استانداردهای حسابداری داشته باشد.
تاریخچه انواع استانداردهای حسابداری
می توان گفت استانداردهای حسابداری جهانی هستند و هیچ تفاوتی با استانداردهای حسابداری ایران ندارند. خب اساساً باید بدانید که استانداردهای حسابداری ایران در سال 1371 ایجاد شد و در همان سال کمیته تدوین استانداردهای حسابداری توسط سازمان حسابداری کشور راه اندازی شد. هدف از تشکیل این کمیته ایجاد استانداردهای حسابداری معتبر با توجه به شرایط کشور بود تا بتوانند سیستمی یکپارچه ایجاد کنند تا دچار ناهماهنگی نشوند.
طی سالهای 1373 و 1375 پیش نویس صورتهای کمیته تدوین استانداردهای حسابداری در مجله رسمی سازمان حسابرسی برای مصرف عمومی منتشر شد. سرانجام در سال 1378 اولین مجموعه دستورالعمل حسابداری توسط این کمیته منتشر شد و به مدت 2 سال آن را اجرا کردند.
استانداردهای 1 تا 22 که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد، اولین استانداردهای حسابداری ایران بود که توسط این کمیته ایجاد شد. آخرین استاندارد ملی حسابداری ایران، یعنی استاندارد 33، در سال 1391 صادر شد و مربوط به مزایای بازنشستگی است.
آشنایی با انواع استانداردهای حسابداری
انواع استانداردهای حسابداری
اکنون که به طور کامل با استانداردهای حسابداری آشنا شدید، زمان آن فرا رسیده است که با انواع خاصی از استانداردهای حسابداری بیشتر آشنا شوید. در ادامه شما را با 42 استاندارد تایید شده و معتبر آشنا می کنیم. توجه داشته باشید که استانداردهای 38 تا 41 در مرحله پیش نویس بوده و در اوایل سال 1400 به تصویب رسیده است. استاندارد 42 نیز در اسفند 1397 صادر شده است. پس انواع استانداردهای حسابداری در ایران این 42 استاندارد مهم هستند.
- استاندارد حسابداری شماره 1: نحوه ارائه صورتهای مالی (بازبینی شده در سال 1396)؛
- استاندارد حسابداری شماره 2: صورت جریان وجوه نقد (بازبینی شده در سال 2017)؛
- استاندارد حسابداری شماره 3: درآمد عملیاتی.
- استاندارد حسابداری شماره 4: ذخایر، بدهی های احتمالی و دارایی های احتمالی – اصلاح شده در سال 2004.
- استاندارد حسابداری شماره 5: رویدادهای پس از تاریخ ترازنامه اصلاح شده 2004.
- استاندارد حسابداری شماره 6: گزارش عملکرد مالی تایید شده (حذف شده از 2018);
- استاندارد حسابداری شماره 7:
- استاندارد حسابداری شماره 8: حسابداری موجودی مواد و کالا.
- استاندارد حسابداری شماره 9: حسابداری قراردادهای بلندمدت.
- استاندارد حسابداری شماره 10: حسابداری یارانه های عمومی.
- استاندارد حسابداری شماره 11: اموال، ماشین آلات و تجهیزات – (بازنگری در سال 1387 و بازنگری بر اساس استانداردهای
- جدید حسابداری تا اکتبر 2009).
- استاندارد حسابداری شماره 12: افشای اطلاعات اشخاص وابسته – اصلاح شده در سال 2006.
- استاندارد حسابداری شماره 13: حسابداری هزینه های تامین مالی.
- استاندارد حسابداری شماره 14: نحوه ارائه دارایی ها و بدهی های جاری (حذف شده در 1/1/2018)
- استاندارد حسابداری شماره 15: حسابداری سرمایه گذاری ها
- استاندارد حسابداری شماره 16: اثرات تغییرات در نرخ ارز (تجدید نظر 1400);
- استاندارد حسابداری شماره 17: دارایی های نامشهود (تجدید نظر شده در سال 2008 و اصلاح شده بر اساس استانداردهای حسابداری جدید تا اکتبر 2009).
- استاندارد حسابداری شماره 18: صورتهای مالی انفرادی.
- استاندارد حسابداری شماره 19: ترکیبات تجاری – اصلاح شده در سال 2014 (حذف شده از 1/1/1400)
- استاندارد حسابداری شماره 20: سرمایهگذاری در واحدهای تجاری وابسته و مشارکتهای ویژه (بازبینی 2018)؛
- استاندارد حسابداری شماره 21: حسابداری اجاره نامه (اصلاح شده بر اساس استانداردهای حسابداری جدید تا اکتبر 2009).
- استاندارد حسابداری شماره 22: گزارشگری مالی میان دوره ای (بازبینی 1400);
- استاندارد حسابداری شماره 23: حسابداری کمکهای ویژه (اصلاح شده بر اساس استانداردهای جدید حسابداری تا اکتبر 2009) (حذف شده از 1/1/1400)
- استاندارد حسابداری شماره 24: گزارشگری مالی واحدهای تجاری در مرحله قبل از بهره برداری.
- استاندارد حسابداری شماره 25: گزارشگری بر اساس بخشهای مختلف.
- استاندارد حسابداری شماره 26: فعالیتهای کشاورزی.
- استاندارد حسابداری شماره 27: برنامه های بازنشستگی.
- استاندارد حسابداری شماره 28: فعالیتهای بیمه عمومی;
- استاندارد حسابداری شماره 29: فعالیت های ساخت و ساز املاک و مستغلات (اصلاح شده بر اساس استانداردهای حسابداری جدید تا اکتبر 2009).
- استاندارد حسابداری شماره 30: سود هر سهم.
- استاندارد حسابداری شماره 31: دارایی های غیرجاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده.
- استاندارد حسابداری شماره 32: استهلاک دارایی ها.
- استاندارد حسابداری شماره 33: مزایای بازنشستگی.
- استاندارد حسابداری شماره 34: رویه های حسابداری، تغییرات در برآوردهای حسابداری و اشتباهات.
- استاندارد حسابداری شماره 35: مالیات بر درآمد.
- استاندارد حسابداری شماره 36: ابزارهای مالی (ارائه);
- استاندارد حسابداری شماره 37: ابزارهای مالی (افشاها).
- استاندارد حسابداری شماره 38: ترکیبات تجاری (مصوب 2018);
- استاندارد حسابداری شماره 39: صورتهای مالی تلفیقی (مصوب 1397)؛
- استاندارد حسابداری شماره 40: مشارکت (مصوب 2018)؛
- استاندارد حسابداری شماره 41: افشای منافع در سایر واحدهای تجاری (مصوب 2018)
- استاندارد حسابداری شماره 42: اندازه گیری ارزش منصفانه.
- استاندارد حسابداری شماره 43: درآمد عملیاتی ناشی از قرارداد با مشتریان (قابل اجرا از 1/1/1404)
- استانداردهای حسابداری چارچوب کار مالی را تعریف می کند
مزایای استانداردهای حسابداری
( انواع استانداردهای حسابداری ) اکنون که با انواع استانداردهای حسابداری آشنا شدید، بهتر است مزایای استانداردهای حسابداری را نیز بدانید. شاید از خود بپرسید که دانستن انواع استانداردهای حسابداری چه کمکی به ما می کند؟ خوب، اول از همه، استفاده کنندگان صورت های مالی همه انتظار دارند که شرکت از استانداردهای حسابداری پیروی کند. به این ترتیب استفاده کنندگان هنگام تفسیر و تجزیه و تحلیل نتایج گزارش مالی، رعایت استانداردها را فرض می کنند. به این ترتیب می توانند تفسیر سریع، کامل و بهتری داشته باشند. بنابراین، کاربران می توانند هنگام مطالعه صورت های مالی از دانش استانداردهای حسابداری مختلف استفاده کنند.
هنگامی که مسائل گزارشگری مالی پیش می آید، حسابداران می توانند برای تعیین نحوه ثبت رویداد به GAAP مراجعه کنند.
از سوی دیگر، سرمایه گذاران و کسب و کارهای کوچک می توانند به راحتی عملکرد شرکت را با استفاده از استانداردهای حسابداری مقایسه کنند. بنابراین این به حسابدار کمک می کند تا بفهمد آیا یک شرکت یا بخش برای سرمایه گذاری مناسب است یا خیر. همچنین برای تغییر جهت کسب و کار یا بنگاه اقتصادی به گونه ای که در جهت مثبت حرکت کند چه باید کرد؟
به زبان ساده میتوان گفت که با کمک استانداردهای حسابداری میتوانیم شفافتر عمل کنیم و قاطعتر باشیم. اگر عملکرد شرکت ها بر اساس این استانداردهای حسابداری نباشد، با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد. این استانداردها نشان می دهد که چه زمانی و چه مشکلاتی برای یک شرکت یا صنعت ایجاد شده است تا بتواند آن مشکل را به راحتی حل کند.
اهیمت استانداردهای حسابداری | انواع استانداردهای حسابداری
در مورد مزایای استفاده از استانداردهای حسابداری صحبت کردیم. اکنون وقت آن است که در مورد اهمیت شناخت انواع استانداردهای حسابداری در ایران صحبت کنیم. در حال حاضر شاهد توسعه روزافزون صنایع مالی و مالیاتی در سطح بین المللی و همچنین سرمایه گذاری در خارج از کشور هستیم. استانداردهای حسابداری را می توان به عنوان «زبان بین المللی در دنیای حسابداری» در نظر گرفت. در واقع یک حسابدار رسمی باید استانداردهای حسابداری ایران و بین المللی را بداند. در دنیای آینده تجارت بین ایران و سایر کشورها گسترده تر از امروز خواهد بود. به این ترتیب کسب و کارها برای مدیریت امور مالی خود به حسابدارانی مسلط به انواع استانداردهای حسابداری جهانی و بین المللی نیاز خواهند داشت.
ثبت نام و شرکت در دوره های حسابداری حضوری و مجازی پکت می تواند به شما در درک بهتر استانداردهای مالی کمک کند.
یک حسابدار باید بتواند یک گزارش مالی کامل و جامع بر اساس استانداردهای جهانی ارائه دهد. گزارش های مالی ارزش مالی یک شرکت را نشان می دهد. در نتیجه، تحلیلگران اقتصادی می توانند با استفاده از این گزارش های مالی برای تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری، یک شرکت را با شرکت دیگر مقایسه کنند. پس از آن، سرمایه گذاری خارجی در هر شرکتی متکی بر گزارش های مالی حسابداری است که از استانداردهای مختلف حسابداری بین المللی استفاده کرده است که تحلیلگران به راحتی می توانند آنها را مطالعه و تجزیه و تحلیل کنند.
همچنین لازم است بدانید که حتی اگر شرکتی سرمایهگذاری خارجی نداشته باشد، نتایج مالی و گزارشهای مالی همچنان باید به دست سرمایهگذاران، سهامداران، هیئت مدیره، افراد مهم سازمان و همه افراد علاقمند برسد. در بسیاری از موارد، هیئت مدیره بر اساس این گزارشات تصمیمات مختلفی اتخاذ می کند. هنگامی که حسابدار از استانداردهای حسابداری برای تهیه این گزارش ها استفاده کرد، تجزیه و تحلیل و درک این گزارش ها برای همه افراد نام برده آسان تر خواهد بود. آنها از استانداردهای حسابداری مختلفی برای اطمینان از عملکرد یک تجارت استفاده می کنند. به طور کلی، حسابداران ملزم به ارائه اطلاعات مالی منظم، قابل مقایسه و قابل اعتماد هستند و برای این منظور نیاز به آشنایی با استانداردهای مختلف حسابداری دارند.
نتیجه
تاکنون متوجه شدیم که انواع استانداردهای حسابداری در بین حسابداران، فعالان مالی و مالیاتی و کلیه ذینفعان یک مجموعه تجاری و بنگاه اقتصادی زبان بین المللی محسوب می شود. یک حسابدار رسمی باید با استانداردهای حسابداری آشنایی داشته باشد تا بتواند گزارشات و اسناد شرکتی قابل اتکا و قابل مقایسه را ارائه دهد.
انطباق کلی با عناصر ذکر شده در قسمت های قبل تنها از طریق رعایت استانداردهای حسابداری امکان پذیر است. بنابراین تا زمانی که حسابدار به انواع استانداردهای حسابداری ایران تسلط کافی نداشته باشد، نمی تواند به اطلاعات قابل اتکا و قابل مقایسه دست یابد. از طرفی رعایت این اصول باعث ایجاد اطمینان در بازارهای رقابتی می شود. بنابراین استانداردهای حسابداری می توانند به تضمین سلامت مالی یک شرکت کمک کنند.
برای مطالعه بیشتر : آموزش حسابداری