مقالات

4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی

4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی

4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی : 

شرکت‌های بازرگانی کالا تولید نمی کنند و صرفاً آن را وارد می کنند و در بازار می فروشند. به همین دلیل فرآیند حسابداری در شرکت های تجاری با سایر شرکت ها کمی متفاوت است. زیرا فرآیند تجاری آنها نوعی فعالیت تجاری است و نیاز به حسابداری تجاری دارد.

در این مقاله به 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی  از جمله انتخاب سیستم حسابداری مناسب، در نظر گرفتن تخفیف ها و محاسبه سود و زیان می پردازیم.

برای دانستن نکات طلایی در حسابداری شرکت های تجاری تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. پ

فرآیند خرید و فروش کالا در شرکت های بازرگانی روند متفاوتی را طی می کند. بنابراین در این شرکت ها از دو سیستم دائمی و دوره ای استفاده می شود.

انتخاب سیستم ثبت مناسب | 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی :

انتخاب سیستم ثبت مناسب | 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی : 

سیستم ادواری: در این سیستم ثبت، موجودی و قیمت کالا در یک دوره در دفاتر و حساب ها ثبت نمی شود و در آن دوره مالی گردشی وجود ندارد. در پایان سال با شمارش مقدار کالا و قیمت آن بر اساس روش گردش هزینه، مبلغی به دست می آید. این مبلغ به عنوان مانده در پایان آن سال و مانده در ابتدای سال جدید در دفاتر و ترازنامه ثبت می شود.
سامانه دائمی: در این سامانه در هر فرآیند خرید و فروش کالا، حساب موجودی کالای بدهکار و بستانکار به همراه مبلغ و قیمت آن ثبت می شود. به عنوان مثال، اگر موجودی کالا افزایش یابد، مثلاً خریدی انجام شود، کالا از فروش برگردانده شود یا موجودی کالا کاهش یابد، این در حساب ثبت می شود. به این ترتیب در هر زمان می توان موجودی شرکت را به طور دقیق از دفاتر حسابداری شرکت بازیابی کرد.
انتخاب سیستم مناسب برای ثبت میزان درآمد و خرید و فروش کالا در شرکت های تجاری به جلوگیری از ابهام در محاسبات کمک می کند. البته استفاده از برنامه حسابداری تجاری برای شفاف سازی هر چه بیشتر اسناد مالی بسیار مهم است.

انتخاب سیستم ثبت حسابداری تجاری مناسب ( 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی ) :

خرید کالا در حسابداری تجاری با در نظر گرفتن تخفیف
در عملیات حسابداری تجاری هنگام خرید کالا باید توجه داشت که فروشنده ممکن است تخفیف هایی را برای شرکت در نظر بگیرد. انواع تخفیف شامل چهار مدل اصلی است که هر کدام با جزئیات خاصی ذخیره شده اند.

شناخت 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی :

یکی از نکات طلایی حسابداری در شرکت های بازرگانی، شناخت انواع تخفیف است که به چهار مدل زیر تقسیم می شود:

بهترین زمان آموزش حسابداری در تعطیلات عید
بیشتر بخوانید

تخفیف تجاری: تخفیفی است که معمولاً هنگام خرید گروهی به شرکت خریدار داده می شود. البته تخفیف های تجاری نیز در ایام خاصی از سال به عنوان مثال در فروش ویژه بهاره یا فصول دیگر لحاظ می شود و فروشنده برای کالای خریداری شده درصد تخفیف محاسبه می کند. تخفیف های تجاری در دفاتر مالی ثبت نمی شود، یعنی فقط مبلغ خالص خریدی که تخفیف از آن کسر می شود در معاملات حسابداری تجاری ثبت می شود.
تخفیف توافقی: این مدل تخفیف توافقی است بین خریدار و فروشنده کالا در مورد قیمت خرید و فروش. تخفیف توافقی نیز مانند تخفیف تجاری به دلیل اینکه قبل از نهایی شدن معامله محاسبه می شود در دفاتر حسابداری ثبت نمی شود. این دو نوع تخفیف معمولا در زیر فاکتور درج شده است.
تخفیف: هنگام خرید کالا به صورت عمده، فروشنده تخفیفی را تعیین می کند که در صورت پرداخت مبلغ خرید قبل از تاریخ تعیین شده، تخفیف خوبی محسوب می شود. توجه داشته باشید که تخفیف در صورت توافق طرفین در سوابق حسابداری ثبت می شود و مبلغی تخفیف محسوب می شود.
تخفیف برای ایرادات: خریدار باید به دلیل نقص کالای خریداری شده یا عدم تطابق آن با نمونه اصلی، بخشی از مواد خریداری شده را به فروشنده برگرداند. همچنین به دلیل معیوب بودن می توان از فروشنده تخفیف گرفت، در هر دو صورت مبلغ برگشتی یا تخفیف باید به عنوان بازگشت خرید و تخفیف ثبت شود.
در صورتی که کالای خریداری شده شامل تخفیف نباشد، باید مبلغ اصلی خرید ثبت شود. توجه داشته باشید که تخفیف تجاری و توافقی در ترازنامه و دفاتر حسابداری ثبت نمی شود، اما برای ایجاد شفافیت بیشتر در قراردادها و مبالغ پرداختی می توان تخفیف تجاری و توافقی را در نرم افزار حسابداری ثبت کرد.

نکات طلایی برای فروش کالا در حسابداری شرکت های تجاری چیست؟

هنگام فروش کالا به روش ثبت ادواری، در صورت اعتباری بودن حساب، از حساب های دریافتی کسر می شود و در صورت فروش نقدی، از حساب وجوه کسر و به حساب فروش واریز می شود.

در صورت استرداد کالای فروخته شده، مبلغ وجوه حاصل از فروش و همچنین تخفیفات داده شده به عنوان بدهی تلقی و مطالبات به عنوان طلبکار ثبت می شود.

اگر در هنگام فروش به دلیل ایراد کالا مبلغی به عنوان تخفیف کسر شود نحوه ثبت آن مانند مرجوعی کالا می باشد. اگر در حین فروش اعتباری به خریدار قول تخفیف معقول داده شود و با پرداخت زودتر از موعد مقرر تخفیف دریافت کند. در سوابق حسابداری شرکت، تخفیف فروش در ستون بدهکار و مبلغ دریافتی در ستون بستانکار ثبت خواهد شد. این ارقام در دفتر ترازنامه ثبت می شود که در انواع حسابداری کاربرد مشابهی با این دفتر و این دفتر مجله دارد.

دستورالعمل اجرایی مربوط به دیون بلامحل
بیشتر بخوانید

نکات فروش کالا در حسابداری شرکت های تجاری را بدانید

نحوه محاسبه سود و زیان
سود و زیان هر کسب و کار نشان دهنده نتایج عملیات آن کسب و کار در طول یک دوره مالی است. برای اندازه گیری نتایج عملیات یک شرکت، باید درآمدها و هزینه های یک دوره را با هم مقایسه کرد. در حسابداری تجاری، گزارشی که در آن درآمد و هزینه یک دوره با هم مقایسه می شود، گزارش سود و زیان نامیده می شود.

صورت سود و زیان شرکت های تجاری باید حاوی اطلاعات زیر باشد:

فروش خالص
مجموع کالاهای فروخته شده
سود یا زیان ناخالص
هزینه های عملیاتی
سود یا زیان خالص
توجه داشته باشید که در حسابداری تجاری برای به دست آوردن خالص فروش، مانده حساب فروش در دفاتر حسابداری باید با مانده تخفیف های نقدی و سایر تخفیف های فروش و بازده فروش کاهش یابد.

ضمناً برای محاسبه مجموع کالاهای فروخته شده، مانده این گونه کالاها از ابتدای دوره و خالص خرید در طول دوره که فرمول آن «خرید بازده خرید و تخفیف و سایر تخفیف‌ها» است، محاسبه می‌شود.

هزینه های مربوط به حمل و نقل کالا نیز محاسبه شده و در پایان دوره از کل مبلغ کسر خواهد شد.

اهمیت ترازنامه در حسابداری شرکت های تجاری را بدانید | 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی :

اهمیت ترازنامه در حسابداری شرکت های تجاری را بدانید | 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی : 

ترازنامه صورت وضعیتی است که صورت سرمایه، دارایی ها و بدهی های شرکت تجاری را ارائه می دهد و اطلاعات مربوط به منابع و تعهدات اقتصادی و حقوق مالی صاحب سرمایه را مشخص می کند.

در واقع ترازنامه شکل توسعه یافته معادله اساسی حسابداری (سرمایه + بدهی = دارایی) است.

ترازنامه نشان دهنده وضعیت مالی شرکت تجاری در یک مقطع زمانی خاص است که به آن صورت وضعیت مالی نیز می گویند.

در ترازنامه، دارایی ها به طور کلی بر اساس سرعت تبدیل آنها به وجه نقد و بدهی بر اساس تاریخ سررسید مربوطه طبقه بندی و ارائه می شوند. ترتیب طبقات در تشکیل ترازنامه به شرح زیر است:

دارایی های جاری: دارایی های جاری در سیستم حسابداری شرکت شامل وجوه نقد شرکت و سایر دارایی هایی است که انتظار می رود ظرف یک سال به وجه نقد تبدیل یا فروخته شوند. اقلام دارایی‌های جاری معمولاً به ترتیب نزولی نقدینگی در صورت وضعیت مالی (ترازنامه) فهرست می‌شوند، مانند موجودی نقدی شرکت، موجودی کالاهای شرکت و سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت شرکت.
دارایی های غیرجاری: دارایی های غیرجاری یا به عبارتی دارایی های بلندمدت دارایی هایی هستند که شرکت قصد دارد آنها را برای سالیان متمادی نگه دارد یا از آنها استفاده کند. دارایی های غیرجاری بلندمدت دارایی های ثابت نیز نامیده می شود و دارایی های غیرجاری به دارایی های نامشهود غیر تجاری و غیر تجاری تقسیم می شوند.
بدهی های جاری: بدهی های جاری در حسابداری تجاری دارایی هایی هستند که ظرف یک سال از دارایی های جاری واحد تجاری تسویه می شوند. این بدهی ها در ترازنامه طبقه بندی می شوند. مانند حساب های پرداختنی و مالیات های پرداختنی.
بدهی های بلندمدت: اگر شرکت بدهی های بلندمدتی داشته باشد که ظرف یک سال از محل دارایی های جاری قابل تسویه نباشد، بدهی بلندمدت نامیده می شود. بدهی های بلندمدت شامل اوراق قرضه قابل پرداخت و اسناد پرداختنی بلندمدت است. به این ترتیب با در نظر گرفتن نوع بدهی ها و دارایی ها می توانید با سهولت بیشتری حسابداری شرکت های تجاری را پیش ببرید.
استفاده از نرم افزار حسابداری قابل اعتماد برای بنگاه های اقتصادی بسیار مهم است تا اسناد مالی در داشبورد آن نرم افزار ثبت و در اختیار شما قرار گیرد.

مالیات گردش حساب بانکی
بیشتر بخوانید

برای شناخت بهترین نرم افزار حسابداری بازرگانی کافیست با گروه سپیدار تماس بگیرید تا مشاوران این گروه شما را برای خرید نرم افزار حسابداری مناسب راهنمایی کنند.

انواع بدهی ها در ترازنامه شرکت های تجاری را بررسی کنید
ساده سازی فرآیند حسابداری در شرکت های تجاری
در این مقاله سعی شده است نکات طلایی حسابداری برای شرکت های تجاری بررسی شود. با توجه به نکاتی که بررسی کرده ایم و نرم افزار حسابداری، روند محاسبه اسناد مالی آسان تر خواهد شد.

سوالات متداول درباره 4 نکته طلایی در حسابداری شرکت های بازرگانی :

مهمترین نکته حسابداری در یک تجارت تجاری چیست؟
انتخاب سیستم حسابداری مناسب مهمترین چیزی است که بنگاههای تجاری برای حفظ شفافیت در سوابق مالی به آن نیاز دارند.

وقتی کالای خریداری شده شامل تخفیف نمی شود چه مبلغی در ترازنامه ثبت می شود؟
در این زمان باید مبلغ واقعی کالای خریداری شده ذکر شود و تخفیف ها و قراردادهای تجاری در ژورنال ثبت نمی شود.

برای مطالعه بیشتر : نسبت مالی چیست و چگونه مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

آموزش حسابداری

آموزشگاه حسابداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *