مقالات

فرهنگ سازمانی

فرهنگ سازمانی

فرهنگ سازمانی چیست؟

در سازمان های مختلف، نکته کلیدی که می تواند در موفقیت آنها نقش اساسی داشته باشد، داشتن فرهنگ سازمانی است. در واقع، یک سازمان با فرهنگ مبتنی بر مجموعه ای از باورهای قوی و مشترک بین کارکنان، که توسط استراتژی ها و ساختار پشتیبانی می شود، می تواند به موفقیت یک سازمان کمک کند. اما فرهنگ سازمانی چیست و چه آثاری دارد؟ این مطلب را دنبال کنید.

مفهوم فرهنگ سازمانی چیست؟

برای اینکه بتوان به این سوال که فرهنگ سازمانی چیست، پاسخ مناسبی داد، باید گفت که فرهنگ یک سازمان بر اساس ارزش‌های برآمده از مفروضات اساسی که شرکت در آن وجود دارد شکل می‌گیرد. در سازمانی که از این فرهنگ بهره می‌برد، کارکنان انتظارات مدیران سطح بالا را می‌شناسند، کارکنان معتقدند که مناسب‌ترین شغل ارائه پاسخ مورد انتظار به موقعیت‌های مختلف است و کارکنان آگاه هستند که در ازای نشان دادن، پاداش‌های مناسب دریافت خواهند کرد. ارزش های سازمان در سازمان ها، برای اینکه متخصصان منابع انسانی بتوانند فرهنگ سازمانی را مدیریت و کنترل کنند، باید درک درست و کاملی از مفهوم فرهنگ سازمانی و همچنین فرهنگ خود سازمان داشته باشند. مفروضاتی که می توانند فرهنگ سازمان را شکل دهند عبارتند از:

فرهنگ سازمانی چیست؟ و مفروضات آن چیست ؟

فرهنگ سازمانی چیست؟ و مفروضات آن چیست ؟

طبیعت انسان: این فرضیات که همه خوب یا متغیر و فعال هستند و غیره. می تواند در شکل گیری باورها در مورد نحوه تعامل کارکنان، مشتریان و تامین کنندگان موثر باشد.
رابطه بین سازمان و محیط آن: یعنی سازمان رهبران و بنیانگذاران خود را چگونه تعریف می کند؟
احساسات مناسب: یعنی افراد باید به ابراز کدام احساسات در سازمان تشویق شوند و کدام یک را سرزنش و سرکوب کرد؟
اثربخشی: یعنی چه معیارهایی در یک سازمان برای ارزیابی عملکرد مثبت در نظر گرفته می شود. بر این اساس، یک سازمان زمانی مفید و مؤثر خواهد بود که فرهنگ سازمانی آن توسط استراتژی های تجاری و ساختاری پشتیبانی شود.
در پاسخ به این سوال که فرهنگ سازمانی چیست، باید گفت که نمی توان تعریف دقیقی از این مفهوم ارائه کرد و فرهنگ سازمانی عموماً به جنبه های تعریف نشده یک سازمان اشاره دارد. به همین دلیل فرهنگ سازمانی را می توان با عبارات مختلفی مانند رفتار رهبر تیم، سبک های ارتباطی در سازمان، پیام های ارسال شده در سازمان، جشن های شرکت و غیره تعریف کرد.

مالیات بر عایدی سرمایه چیست
بیشتر بخوانید

به طور کلی، به عنوان یک تعریف آکادمیک از فرهنگ سازمانی، می توان گفت فرهنگ سازمانی رفتار مناسب را در یک سازمان تعریف می کند. این فرهنگ توسط باورها و ارزش های مشترک در بین کارکنان شکل می گیرد که توسط رهبر سازمان تعیین می شود. این فرهنگ را می توان از طریق روش های مختلف توسعه و تقویت کرد تا در نهایت ادراکات، رفتارها و درک کارکنان سازمان را شکل دهد.

مولفه های اصلی فرهنگ سازمانی چیست؟

اغلب سازمان ها از نظر فرهنگ سازمانی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و حتی اگر در صنایع مختلف فعالیت کنند، تمایل به داشتن ارزش های اصلی مشترک دارند. اما مولفه های اصلی فرهنگ سازمانی چیست؟ در اینجا مهمترین عناصر فرهنگ سازمانی ذکر شده است.

ارزش ها: همانطور که گفته شد، هسته فرهنگ سازمانی در بین سازمان های مختلف مشترک است. اگرچه هیچ یک از این ارزش ها را نمی توان خوب یا بد در نظر گرفت، اما در نهایت این سازمان ها هستند که تصمیم می گیرند بر کدام ارزش بیشتر در سازمان تاکید کنند.
سلسله مراتب: بخش دوم فرهنگ سازمانی محسوب می شود که سطوح مختلف آن در یک سازمان اهمیت سازمان را در ارتباط با روش های سنتی هر فرد و جایگاه او در سازمان نشان می دهد که در سه سطح قوی، متوسط ​​و ضعیف وجود دارد. .
سطح ضرورت: این جزء فرهنگ سازمانی تعیین می کند که سازمان با چه سرعتی در کسب و کار تصمیم می گیرد و نوآوری می کند. این جزء می تواند توسط خود سازمان تعیین شود یا بر اساس فشار و تقاضای بازار کار تعیین شود.

انواع فرهنگ سازمانی چیست؟

انواع فرهنگ سازمانی چیست؟

پس از پاسخ به این سوال که فرهنگ سازمانی چیست و چه اجزایی دارد، اکنون زمان آن رسیده است که با انواع فرهنگ سازمانی بیشتر آشنا شویم. بر این اساس می توان به موارد زیر به عنوان انواع فرهنگ سازمانی اشاره کرد.

رشته حسابداری
بیشتر بخوانید

1- فرهنگ تیم گرایی (Clan Culture)
فرهنگ سازمانی نوعی محیط مشارکتی و تیم گرا مانند خانواده است که در آن به نظرات و ایده های همه اعضا ارزش داده می شود. در واقع، فرهنگ تیم گرا به طور کلی با یک خانواده بزرگ مقایسه می شود که در آن یک فرهنگ تعاملی و دوستانه بین همه اعضا وجود دارد. در این نوع فرهنگ سازمانی بر همفکری در بین کارکنان تاکید می شود. کمک به یکدیگر در ساعات کاری، صرف ناهار در کنار هم، تفریح ​​با هم در زمان استراحت و جشن گرفتن لحظات شاد از ویژگی های این نوع فرهنگ سازمانی است.

کارایی و رشد سازمان به صورت یکنواخت و یکسان، وجود شفافیت و ارتباط شفاف، امکان ابراز عقاید و نظرات توسط تمامی اعضای سازمان، د قدردانی از کارکنانی که در حال انجام کار خوب هستند و انتقاد سازنده از آنها صدمه زدن به احساسات آنها از جمله مزایای فرهنگ سازمانی تیم گرا.

2- فرهنگ ادوکراسی
فرهنگ سازمانی توسعه ای نوعی از فرهنگ ریسک پذیری است که در آن رهبران سازمانی رویکردی خلاقانه و نوآورانه دارند. این سازمان ها چالش ها را می پذیرند و ریسک می کنند و حاضرند مفروضات سازمان ها را بشکنند. در این نوع فرهنگ سازمانی، اگر به کارکنان فرصت داده شود تا کارهای بد را چندین بار تکرار کنند تا به موفقیت برسند. وجود تعهد مشترک به نوآوری در تمامی سطوح سازمان، مزیت های رقابتی در بازار و همچنین فراهم نمودن محیطی فراگیر برای استقبال از ایده ها از جمله مزایای این نوع فرهنگ سازمانی است.

3- فرهنگ بازار
این نوع فرهنگ سازمانی به شدت به بازار و رقابت وابسته است. در این نوع فرهنگ سازمانی تلاش می شود تا به نتیجه برسد و کار سختی انجام می شود تا سازمان بتواند جایگاه مناسبی را در بازار به دست آورد و بیشترین سهم بازار را به دست آورد. رهبران این سازمان ها معمولاً افرادی سخت کوش و قوی هستند که بدون شک انتظارات زیادی از کارمندان خود دارند. در این سازمان ها به کارکنان اهداف سختی داده می شود و باید تحت هر شرایطی به هدف تعیین شده دست یابند. در واقع در این نوع فرهنگ سازمانی، تکمیل کار در اولویت است.

ورود به بازار کار حسابداری
بیشتر بخوانید

تلاش برای راه‌های جدید برای دستیابی به اهداف در صورت عدم دستیابی، تشویق کارکنان توسط مدیریت و ایجاد انگیزه در آنها، نشان دادن واکنش‌های مناسب به تغییرات بازار برای اطمینان از حفظ سهم بازار از ویژگی‌های این نوع فرهنگ سازمانی است.

4- فرهنگ سلسله مراتبی
به عنوان آخرین نوع فرهنگ سازمانی، در پاسخ به این سوال که انواع فرهنگ سازمانی چیست، یک فرهنگ سلسله مراتبی پیشنهاد می شود که در آن محیط کار در این سازمان ها کاملاً ساختار یافته و رسمی است. در این نوع سازمان ها، اجرای روان فعالیت های سازمان در اولویت است و این قوانین و مقررات است که سازمان را سرپا نگه می دارد. احساس امنیت کارکنان از نظر مالی و اشتغال، امکان ارتقاء به جایگاه بالاتر از مهمترین مزایای فرهنگ سازمانی سلسله مراتبی است.

دوره هایی مانند دوره MBA و دوره DBA به شما کمک می کند تا موفق شوید و در پیاده سازی و اجرای فرهنگ سازمانی در بین زیردستان خود مؤثرتر باشید.

آخرین کلمه درباره فرهنگ سازمانی چیست؟

فرهنگ سازمانی مفهومی است که به ارزش ها و باورهای مشترک شکل گرفته در بین کارکنان، مدیران موفق و رهبران یک سازمان اشاره دارد. اگرچه تعریف دقیقی از این مفهوم وجود ندارد و این فرهنگ یکی از جنبه های پنهان یک سازمان است، اما می تواند نقش مهمی در جهت دهی و پیشرفت یک سازمان به سمت موفقیت داشته باشد. در این مقاله سعی شده است به این سوال که فرهنگ سازمانی چیست پاسخ دهیم و جنبه ها و مولفه های مختلف فرهنگ سازمانی، انواع فرهنگ سازمانی و مزایای آن را بشناسیم.

برای مطالعه بیشتر : مالیات تراکنش ها‌ی بانکی چقدر است

آموزش حسابداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *