تراز آزمایشی چیست؟
تراز آزمایشی نوعی صفحه گسترده حسابداری است که در آن مانده های دفتری از مجموع ستون های حساب بدهکار و بستانکار مساوی جمع آوری می شود. یک شرکت این ترازنامه را به صورت دوره ای و معمولاً در پایان هر دوره گزارش تهیه می کند. هدف کلی از تهیه ترازنامه این است که اطمینان حاصل شود که مطالب در سیستم حسابداری شرکت از نظر ریاضی صحیح است.
تراز آزمایشی چیست؟ و اهمیت آن
این تراز اغلب اولین گام در یک روش حسابرسی است، زیرا به حسابرسان اجازه می دهد قبل از رفتن به تجزیه و تحلیل های پیچیده تر و دقیق تر، اطمینان حاصل کنند که هیچ اشتباه ریاضی در سیستم حسابداری وجود ندارد.
عناصر کلیدی:
تراز آزمایشی صفحهگستردهای است با دو ستون، یکی برای بدهی و دیگری برای اعتبارات، که اطمینان میدهد حسابداری شرکت از نظر ریاضی درست است.
بدهی ها و اعتبارات شامل کلیه معاملات تجاری یک شرکت در یک دوره معین، از جمله کل حساب ها مانند دارایی ها، هزینه ها، بدهی ها و درآمد می باشد.
بدهی ها و اعتبارات متوازن باید با هم جمع شوند تا اطمینان حاصل شود که خطاهای ریاضی وجود ندارد، اما همچنان ممکن است خطا یا خطا در سیستم های حسابداری وجود داشته باشد.
نحوه عملکرد:
تهیه ترازنامه برای یک تجارت مستلزم شناسایی اشتباهات ریاضی است که در سیستم حسابداری دو ورودی رخ داده است. اگر مجموع بدهی ها برابر با کل سرمایه باشد، مانده آزمایشی متعادل در نظر گرفته می شود و نباید اشتباهات ریاضی در دفاتر وجود داشته باشد. با این حال، این به این معنی نیست که هیچ خطایی در سیستم حسابداری یک شرکت وجود ندارد. برای مثال، تراکنشهای طبقهبندیشده اشتباه یا معاملاتی که به سادگی در سیستم وجود ندارند، میتوانند خطاهای حسابداری مهمی را ایجاد کنند که با روش تراز آزمایشی شناسایی نمیشوند.
موارد استفاده:
از تطبیق می توان برای تشخیص هر گونه خطای ریاضی که در یک سیستم حسابداری دو ورودی رخ داده است استفاده کرد. اگر مجموع بدهی ها با کل اعتبارات برابر باشد، مانده آزمایشی متعادل در نظر گرفته می شود و نباید اشتباه ریاضی در دفاتر وجود داشته باشد.
چه چیزی در تراز آزمایشی گنجانده شده است؟| تراز آزمایشی چیست؟
بستگی دارد. کسب و کارها می توانند از موجودی برای پیگیری وضعیت مالی خود استفاده کنند. بنابراین، آنها ممکن است چندین نوع مختلف از ترازهای آزمایشی را در طول تمرین آماده کنند. این مانده می تواند شامل تمام اقلام عمده حسابداری از جمله دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سهام، درآمدها، هزینه ها، سود و زیان باشد.
تفاوت بین تراز آزمایشی و ترازنامه چیست؟
( تراز آزمایشی چیست؟ ) تراز آزمایشی یک گزارش داخلی است که نزد بخش حسابداری باقی می ماند. در این الگو، موجودی تمام حساب های دفتر کل و موجودی آنها (یا همه حساب هایی که موجودی دارند) را فهرست می کند. با این حال، مبالغ موجودی بدهکار در یک ستون و مبالغ مانده اعتباری در ستون دیگری ذکر شده است. سپس هر ستون با هم جمع می شود تا ثابت شود که کل مانده بدهی برابر با کل مانده اعتبار است. (در یک سیستم حسابداری دستی، تراز آزمایشی توجه را به خطاهایی جلب می کند که هنگام ثبت تراکنش ها، حسابداری، محاسبه مانده حساب ها و غیره رخ می دهد. با نرم افزار حسابداری، این خطاها بعید است.)
اما ترازنامه یکی از پنج صورت مالی است که در خارج از بخش حسابداری توزیع می شود و اغلب در خارج از شرکت توزیع می شود. ترازنامه موجودی حسابهای دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام موجود در دفتر کل شرکت را خلاصه و ارائه میکند. به ترازنامه صورت وضعیت مالی نیز گفته می شود.
در مانده های آزمایشی، مانده بدهی و اعتبار در ستون های جداگانه نمایش داده می شود. در اینجا اگر کل مانده بدهی برابر با مانده اعتباری باشد، سوابق حسابداری دقیق در نظر گرفته می شود.
ویژگی های تراز آزمایشی:
تراز آزمایشی در حسابداری خلاصه ای از تمام مانده های بدهکار و بستانکار در دفتر کل است.
این صورت مالی ابزاری ضروری برای تعیین صحت معاملات در سوابق حسابداری است.
این بخشی از سیستم حسابداری دو ورودی نیست، بلکه تنها به عنوان یک مرجع فعال عمل می کند.
این تراز را می توان در هر زمان و در صورت نیاز تهیه کرد، به عنوان مثال به صورت هفتگی، ماهانه، سه ماهه و شش ماهه.
این تراز می تواند بین حساب سود و زیان و ترازنامه رابطه برقرار کند.
تراز آزمایشی دلیل قطعی صحت نیست زیرا نمی تواند خطاهای خاصی مانند خطای اساسی را آشکار کند.
اهداف مختلف استفاده از تراز آزمایشی عبارتند از:
صحت حسابهای دفتر را تأیید میکند: تراز آزمایشی بررسی میکند که آیا ثبت و سایر فرآیندهای حسابداری بدون اشتباهات حسابداری انجام شدهاند یا خیر.
کمک در تهیه حساب های نهایی: صورت های مالی به طور کلی با رجوع به تراز آزمایشی تهیه می شود. بنابراین تهیه صورتهای مالی هدف دوم تهیه ترازنامه است.
به عنوان خلاصه ای برای هر حساب عمل می کند: مانده آزمایشی خلاصه ای از حساب دفتر است. تنها در صورت نیاز به جزئیات بیشتر در مورد یک حساب، مراجعه به دفتر کل مفید است.
خطاها را در حین حسابداری پیدا می کند: تراز آزمایشی بیانیه ای است که به یافتن خطاهای مربوط به حسابداری کمک می کند. با این حال، نمی تواند تمام خطاها را نشان دهد، فقط نادرستی های حسابی را نشان می دهد.
چگونه تراز آزمایشی تهیه کنیم؟ ( تراز آزمایشی چیست؟ )
پس از ثبت معاملات در دفاتر و ثبت آن در دفتر کل، مرحله بعدی فرآیند حسابداری تهیه تراز آزمایشی است.
مراحل زیر نحوه تهیه تراز آزمایشی را نشان می دهد:
مرحله 1: موجودی تمام حساب های دفتر کل:
تفاوت بین کل ورودی های بدهکار و کل ورودی های اعتباری برای هر حساب دفتر کل باید موجود باشد.
مرحله 2: برگه تراز آزمایشی را تهیه کنید:
یک کاربرگ چهار ستونی با ارجاع به فرمت تراز تهیه کنید.
مرحله 3: قانون طلایی حسابداری را اعمال کنید:
قانون طلایی حسابداری این است که آنچه را که وارد می شود بستانکار کنید و آنچه را که خارج می شود بستانکار کنید. این مرحله عمدتاً برای بررسی اینکه آیا ورودی ها در مجله و دفتر کل به درستی انجام شده است یا خیر استفاده می شود.
مرحله 4: مبلغ کنار هر حساب را در صفحه گسترده وارد کنید:
برگه آزمون را با شماره حساب و سرفصل حساب مربوطه در ستون بدهکار یا اعتبار مربوطه تکمیل کنید.
مرحله 5: مقادیر دو ستون را اضافه کنید:
مجموع ستون های بدهکار و اعتبار را محاسبه کنید. در تراز آزمایشی بدون خطا، این دو مجموع برابر خواهند بود.
مرحله 6: تراز را با فرم متعادل ببندید.
هنگامی که مجموع ها را محاسبه کردید و تأیید کردید که آنها یکسان هستند، موجودی را ببندید. اگر مجموع ها مطابقت نداشت، خطا را پیدا کنید و با تنظیمات مناسب آن را اصلاح کنید.
انواع تراز آزمایشی:
( تراز آزمایشی چیست؟ )
اساساً 3 نوع مانده آزمایشی در مراحل مختلف چرخه حسابداری تهیه می شود که عبارتند از:
تراز تنظیم شده: تراز آزمایشی تعدیل شده پس از تکمیل ورودی های تنظیم و متعادل کردن دفاتر تهیه می شود. برای تهیه صورت های مالی و اطمینان از صحت و صحت اشتباهات استفاده می شود.
2. مانده تعدیل نشده: مانده تعدیل نشده میزان دارایی های تعدیل نشده موجود در تجارت را نشان می دهد. با این حال، قبل از اتمام، ثبت های حسابداری با استفاده از دفتر کل تهیه می شود.
موجودی نهایی: موجودی نهایی در هر حسابی که موجودی خالص آن در ترازنامه صفر باشد درج می شود. بررسی می کند که آیا مانده بدهی و سرمایه یکسان است یا خیر و آنها را پس از تکمیل ورودی های پایانی نمایش می دهد. علاوه بر این، این نوع مانده به عنوان تراز آزمایشی افتتاحیه برای سال بعد نیز عمل می کند.
بخوانید: نحوه محاسبه سود بانکی 💎 | فرآیند تعیین میزان سود بانکی چگونه انجام می شود؟
چه خطاهایی می تواند باعث ناهماهنگی تراز شود؟
انواع مختلف خطاهایی که می توانند منجر به عدم تطابق در تراز آزمایشی شوند عبارتند از:
خطاهای حذف: خطاهای حذف زمانی رخ می دهد که تراکنش ها به طور کامل از دفتر کل حذف شوند. علاوه بر این، تشخیص این نوع خطا دشوار است.
خطاهای کمیسیون: اگر مبلغی به درستی وارد شود اما در حساب اشتباه وارد شود، خطای کمیسیون رخ می دهد.
جبران خطاها: خطاهای جبرانی مجموعه ای از خطاها هستند به گونه ای که یک خطا خطای دیگر را جبران می کند و باعث تعادل آزمایشی می شود.
خطای اساسی: خطای اساسی ناشی از اجرای نادرست یک اصل حسابداری است و در ترازنامه آشکار نمی شود.
خطای ورودی اولیه: یک خطای ورودی اولیه رخ می دهد اگر یک تراکنش دو ورودی حاوی مقدار اشتباه در هر دو طرف باشد.
حساب های موجود در تراز آزمایشی:
این نوع ترازنامه یک صورت مالی است که شامل کلیه اقلام عمده حسابداری مانند دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سهام، درآمد، درآمد، هزینه ها و زیان ها می شود.
حسابهای دارایی، هزینه و زیان دارای مانده بدهی هستند، در حالی که حسابهای بدهی، سود، درآمد و حقوق صاحبان سهام دارای مانده اعتباری هستند.
مزایا تراز آزمایشی چیست؟
مزایای تهیه تراز آزمایشی عبارتند از:
این امکان را به شما می دهد تا تمام تراکنش های مالی یک شرکت را خلاصه کنید و صحت دفاتر حساب را ثابت کنید.
موجودی سمت بدهکار یا اعتباری هر حساب دفتر کل را می توان با مراجعه به موجودی آزمایشی شناسایی کرد.
خطا در مانده حسابداری را شناسایی یا تشخیص می دهد.
ترازنامه ثابت می کند که سیستم معاملات دوطرفه توسط حسابدار دنبال می شود.
این صورت های مالی به عنوان خلاصه ای از تمام حساب های دفتر عمل می کند و تهیه حساب های نهایی را تسهیل می کند.
برای مطالعه بیشتر : آموزش حسابداری مقدماتی